Ze dziecku w tym wieku mozna podac szpinak to na pewno.
Np. Hipp ma krem ze szpinaku z ziemniakami po 4. m-cu...
http://hipp.pl/index.php?id=320
Przepisy...
CIELĘCINA ZE SZPINAKIEM I BROKUŁAMI
Dla dziecka od: 9. miesiąca
Autor: Joanna Szulc
- garść liści szpinaku
- filiżanka różyczek brokułu
- płaska łyżeczka mąki
- 2-3 łyżki mleka modyfikowanego
- sól
- pieprz
- ew. świeże listki melisy lub mięty
Sposób przyrządzania:
Mięso umyj, wrzuć do wrzącej wody, gotuj do miękkości, po czym wyjmij, posiekaj drobno ostrym nożem w poprzek włókien.
Szpinak pokrój, różyczki brokułu podziel. Warzywa podduś pod przykryciem w minimalnej ilości wody (najlepiej w garnku ze stali nierdzewnej z grubym dnem).
Dodaj mięso, wymieszaj, zapraw płaską łyżeczką mąki zmieszaną z wodą, dopraw solą, ew. posiekanymi listkami ziół.
Zdejmij z ognia. Gdy przestygnie do 50°C, rozrzedź mlekiem.
***
KOLOROWE GNOCCHI
Dla dziecka od: 9. miesiąca
Autor: Joanna Szulc
- 2 czubate łyżki mąki
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki lub podduszonego i osączonego szpinaku czubata łyżeczka utartej gotowanej marchewki
- czubata łyżeczka tartych buraczków
- ew. nieco masła
Sposób przyrządzania:
Zagotuj garnek wody.
Ziemniaki przepuść przez maszynkę do mielenia. Dodaj mąkę i żółtka, zagnieć ciasto. Podziel je teraz na trzy części - do jednej dodaj natkę lub szpinak, do drugiej marchewkę, do trzeciej buraczki.
Z ciasta formuj długie wałeczki i odcinaj z nich spore kluski. Rzucaj je od razu na wrzątek (od momentu zagniecenia ciasta musisz wszystko robić bardzo sprawnie, bo ziemniaczane ciasto bardzo szybko się ?roztapia?).
Gotowe danie można okrasić na talerzu strużynką masła, a dorosłym stołownikom posypać parmezanem.
***
Poza tym swietne stronki z przepisami...
http://www.edziecko.pl/jedzenie/0,79376.html
http://przepisydladzieci.webpark.pl/9.htm
http://www.osesek.pl/ksiazka-kucharska-dziecka.html