2013-11-05 13:58
|
Moja kuzynka ma 176 cm i waży 98 kg i jest w 9 tygodniu ciąży , ma niedoczynność tarczycy .
Jest załamana tą wagą przez ostatnie 4 miesiące przytła aż 8 kg po odstawieniu tabletek .
A lekarz jej powiedział jeszcze że jest za gruba i nie powinna mieć dziecka .. bardzo się tym załamała ..
jakieś dobre rady znacie ?na nie przytycie dużych kg ? co jeść ? co robić ?
dziękuje w jej imieniu :)
to jej zdjęcia figury
TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!
Odpowiedzi
ja w ciąży przytyłam tylko 7 kg. jadłam normalnie tak jak przed ciążą nie opychałam się niczym i nie podjadałam w nocy. :)
a ile ważyłaś przed ??
Poza tym czy w ciazy przy chorobie tarczycy nie powinna byc dalej na lekach???
jak dla mnie kobieta na zdjęciu nie jest gruba, ani też otyła.. co najwyżej z lekką nadwagą :)
poniżej przesyłam "jadłospis", ktory ułożyła mi dietetyczka jak zaszłam ciążę :
NAPOJE :
- 2 litry/doba niegazowana niskosodowa woda mineralna
- herbaty (obojętne jakie : czarne, czerwone, zielone, owocowe itp)
- zioła (pokrzywa, melisa, koper włoski)
- kawa - do 2 filiżanek dziennie
- zamiast cukru - miód
2 x na dobę kefir, jogurt lub maślanka (po 200 ml jednorazowo) 1-2% tłuszczu (ale nie light bo z nich źle przyswaja się magnez)
2-3 razy na dobę porcje owocowe w ilości 100-150g (do godziny 16:00) - owoce obojętne jakie
100g na dobę czerstwego (najlepiej 2-3dniowy lub świeży podpieczony np w tosterze) chleba (żytnio-pszenny, orkiszowi, wielozbożowy, razowy, graham itp) - są to 2 małe kromki na śniadanie i na kolację (do godziny 17:00)
50g produktów zbożowych (pół torebki) lub 150g ziemniaków (3 małe ziemniaczki). Produkty zbożowe to : brązowy ryż, razowy makaron, wszelkiego rodzaju kasze (pęczak, perlista, jaglana, gryczana, kuskus itp).
w/w produkty mają być lekko niedogotowane i lekko niedosolone
w/w produkty jemy - raz w tygodniu :)
ograniczyć produkty smażone i panierowane - jeśli chcemy coś przysmażyć to na lekko naoliwionej patelni, a nie na głębokim tłuszczu
mięsa - gatunek obojętny, wszystkie dozwolone byle żeby było mięso chude i bez przerostów tłuszczowych
wędliny - mało, sporadycznie
ryby - dużo i często 3-4 x tydzień
ser - twaróg, serki wiejskie, mozzarella, ser żółty (w małych ilościach). Zabronione są sery pleśniowe i serki topione
jaja - 1 sztuka na dobę (najlepiej samo białko)
tłuszcz - oliwa, olej lniany, olej rzepakowy - jedynie z pierwszego tłoczenia 2 łyżki/doba
orzechy, migdały, pestki dyni - garść na dobę
Cocosanko i udaje Ci sie nie jesc po godzinie 17? Bo tak zrozumialam...
poniżej przesyłam "jadłospis", ktory ułożyła mi dietetyczka jak zaszłam ciążę :
NAPOJE :
- 2 litry/doba niegazowana niskosodowa woda mineralna
- herbaty (obojętne jakie : czarne, czerwone, zielone, owocowe itp)
- zioła (pokrzywa, melisa, koper włoski)
- kawa - do 2 filiżanek dziennie
- zamiast cukru - miód
2 x na dobę kefir, jogurt lub maślanka (po 200 ml jednorazowo) 1-2% tłuszczu (ale nie light bo z nich źle przyswaja się magnez)
2-3 razy na dobę porcje owocowe w ilości 100-150g (do godziny 16:00) - owoce obojętne jakie
100g na dobę czerstwego (najlepiej 2-3dniowy lub świeży podpieczony np w tosterze) chleba (żytnio-pszenny, orkiszowi, wielozbożowy, razowy, graham itp) - są to 2 małe kromki na śniadanie i na kolację (do godziny 17:00)
50g produktów zbożowych (pół torebki) lub 150g ziemniaków (3 małe ziemniaczki). Produkty zbożowe to : brązowy ryż, razowy makaron, wszelkiego rodzaju kasze (pęczak, perlista, jaglana, gryczana, kuskus itp).
w/w produkty mają być lekko niedogotowane i lekko niedosolone
w/w produkty jemy - raz w tygodniu :)
ograniczyć produkty smażone i panierowane - jeśli chcemy coś przysmażyć to na lekko naoliwionej patelni, a nie na głębokim tłuszczu
mięsa - gatunek obojętny, wszystkie dozwolone byle żeby było mięso chude i bez przerostów tłuszczowych
wędliny - mało, sporadycznie
ryby - dużo i często 3-4 x tydzień
ser - twaróg, serki wiejskie, mozzarella, ser żółty (w małych ilościach). Zabronione są sery pleśniowe i serki topione
jaja - 1 sztuka na dobę (najlepiej samo białko)
tłuszcz - oliwa, olej lniany, olej rzepakowy - jedynie z pierwszego tłoczenia 2 łyżki/doba
orzechy, migdały, pestki dyni - garść na dobę