Odpowiedzi
2 szkl. Mąki
1 kostka margaryny
1/2 szkl. Piwa
Mocno schłodzoną margarynę zatrzeć na grubych oczkach, dodać do mąki, dodać piwo i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto włożyć na 2 godziny do lodówki. Potem rozwałkować, wycinać kubeczkiem kółka, posmarować dowolnym farszem (np. kapustą i grzybami). Rozłożyć na blaszkę w małych odstępach (rośnie), posmarować rozbełtanym żółtkiem, piec w temp. 160 C- 180 C. Gdy osiągnie żółty kolor- wyłączyć piekarnik.
Lin w sosie koperkowym
Lin pokrojony w dzwonki, odfiletowany i obtoczony w mące, smażymy. Sos koperkowy: podsmażamy cebulkę do tego dolewamy śmietanę łaciatą 30%, trochę pieprzu, vegety, na dużym ogniu gotujemy, aż się zredukuje i zgęstnieje. Siekamy duże ilości kopru i dodajemy do sosu. Usmażoną rybę wkładamy do sosu i chwilę przegotowujemy.
- sushi z pora i wędzonej ryby: sieja, cytryn lub pstrąg( kawałki wymieszać z cebulką posiekaną, koprem, oliwą, pieprzem, szczyptą soli
- pieczarki z pieca faszerowane serem rokpolem, orzechami włoskimi, masłem i tymiankiem
- pierogi ze szpinakiem z dodatkiem sera białego lub fetą
krem grzybowy ( do zupy: grzyby podsmażane na oleju truflowym)
- do barszczu czerwonego dodać kwaśne jabłko
- do kompotu z suszu wrzucić można pokrojone w plastry - pomarańcze naszpikowane goździkami
- łosoś np.: pieczony nadziewany mozzarellą i suszonymi pomidorami, zapiekany w orzechowej panierce, itd.
Zazwyczaj robimy krokiety z kapusta i grzybami badz z miesem. Wiec w tym roku proponuje mały odskok.
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
mąka
jajko
mleko
standard tzw
Farsz:
warzywka na patelnie mrozone*chyba ze ktos ma czas i sam pokroi sobie warzywka)różnorodność wskazana
pieprz
sól
bazylia
oregano
papryka mielona
ser tarty gouda
Dodatki:
jajko
bułka tarta
olej do smazenia
Więc: Smażymy naleśniczki gdy je posmarzymy zabieramy sie za farsz na patelni rozgrzewamy olej i podsmazamy warzywka a nastepnie doprawiamy do smaku np przyprawamy które podalam powyzej. ;) Nakładamy na nalesniki farsz posypujemy startym seremi zawijamy. Gdy zawiniemy wszystkie krokiety obtaczamy w jajku w bułce tertej i smazymy na patelni. Jeść gorące! Ser wtedy sie ladnie ciagnie ;) pycha jak dla mnie ;)
Składniki:
- ok. 6 płatów śledziowych (wymoczonych)
- mała garść rodzynek
- 5-6 dużych cebul
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego.
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na dużej patelni na oleju. Gdy się dobrze zeszkli dodajemy łyżkę masła, wszystko razem mieszamy. Następnie dodajemy opłukane rodzynki i cały koncentrat pomidorowy. Podlewamy to wszystko wodą, ok 1/4 szklanki, żeby wszystko sie ładnie wymieszało i miało nieco lżejszą konsystencję. Płaty śledziowe kroimy w paski ok 2cm(zalezy od gustu) i dodajemy do sosu. Wszystko razem dusimy ok 8-10minut.Spozywać na zimno.
Ja zawsze na gorąco nakładam w słoiki i mam zawekowane :)Potem wyciągam, otwieram i gotowe. :)