To zależy o której będzie to przyjęcie,bo jeśli w porze obiadowej to raczej by wypadało jakieś pierwsze,drugie danie i deser. A jeśli nie to jakieś przekąski,sałatki. U mnie w rodzinie zawsze preferuje się zrobienie dwóch sałatek,różnych od siebie bo wiadomo nie każdemu mogą dane składniki podpasowac. Ja bym proponowała sałatkę warzywną choc troche jej, jeśli ktoś lubi to moja sist robiła jakąś z kukurydzą,ale że ja jej nie lubię to nie próbowałam i przepisu także nie mam. A nassz ulubiona rodzinna to sałatka gyros z fetą,przepis też od sist i nawet ostatnia sierotka kuchenna sobie z nią poradzi :D gościom zawsze smakuje,a składa się z 1 opakowania sera feta,2lub3 pomidorów,piersi z kurczaka,podwójnej większej,przyprawy gyros,podprazonych płatków migdałów,kapusty pekińskiej i sosu czosnkowego. Sos czosnkowy : -śmietana 12 %; - majonez Winiary najlepiej 3 lub 4 łyżki; - 3 max 4 ząbki czosnku; - szczypta cukru do złamania smaku. Wszystko wymieszac w kubeczku,sos nie powinien byc zbyt ostry. A przepis jest prosty piers z kurczaka pokroic w kosteczkę,wymieszac z przyprawą gyros dodając troszke oleju wstawic na 1 godz.do lodówki. (Choc ja osobiście zostawiam przynajmniej na 3 godz.mięso wtedy przechodzi tą przyprawą i jest pyszne). Potem tą piers smaze z tym olejem i przyprawami w której była na patelni teflonowej,na zwykłej także możesz ale wtedy dodajesz troche oleju żeby się mięso nie przypaliło. Smażysz na jasno brązowy kolor tak żeby bylo dobrze upieczone i studzisz. Na spód płaskiej formy kładziesz umytą porwaną nie pokrojoną kapustę pekińską na spód,kolejna warstwa to piers ostudzona,potem ser feta pokrojony w kosteczke,potem pomidor pokrojony w kosteczkę,na to wylewamy dokładnie po całej płaszczyźnie sos czosnkowy i całosc posypujemy podsmazonymi na suchej patelni na jasno brązowy kolor płatkami migdałów. Oczywiście jesli kładziesz kapustę to tak,żeby cały spód zakryła potem mięso żeby zakryło tą kapustę potem ser feta by dokładnie zakryło mięso by później było widac,że jest to sałatka warstwowa. W ostatecznosci płatki migdałów mozesz nie dodawac,ale dodają tą szczyptę lepszego smaku,i poprawiają wygląd są tak samo efektowne jak wisieńka na torcie :D Na sałatkę warzywną przepisu nie daję bo chyba każdy mniej więcej wie co i jak :] a poza polecam stronę :
http://mojewypieki.blox.pl/html
choc mi większosc przepisów z tej strony nie wychodzi.