2011-06-30 09:42
|
mam juz troche dosc osobnego gotowania zupy malemu i zupy dla nas ..ja dla nas zazwyczaj gotuje zupy na kostce bulionowej .. malemu takiej nie dam ..patrzylam na wszystkie przyprawy typu vegeta, kucharek i wszystkie maja glutaminian sodu ..czym wy doprawiacie ? czy odlewacie dla malucha i pozniej podprawiacie ?
TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!
Odpowiedzi
Najczęściej używamy soli. Tymczasem potrawy dla dziecka znacznie lepiej przyprawiać świeżymi ziołami, miodem, wanilią...
Sól sypana do zupy, na pomidorek, do jajecznicy... I kończy się tak, że malec je więcej soli, niż powinien. Czym zatem przyprawiać potrawy dla dzieci?
Bazylia
Zapobiega wzdęciom, działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Pasuje niemal do wszystkiego: mięsa, ryb, duszonych warzyw, sałatek.
Cynamon
Poprawia trawienie, zwiększa apetyt. Działa przeciwbiegunkowo i obniża poziom glukozy we krwi. Cynamon można dodawać m.in. do ryżu, jabłek, klusek, dżemów.
Czosnek
Działa bakteriobójczo. Można dodawać go do twarożku, sałatek, mięsa, warzyw albo natrzeć nim grzanki. Dla młodszego smyka lepszy jest czosnek w potrawach gotowanych – co prawda traci wtedy część cennych substancji, ale jest łagodniejszy dla brzuszka.
Majeranek
Przede wszystkim warto go dosypać do dań wzdymających i wywołujących gazy. Wspaniale smakuje w najzwyklejszej kartoflance, można go również dodawać do mięsa, sosów, zup, dań z grochu. Majeranek pasuje do tych samych potraw, do których często dodajemy tymianek.
Natka i koper
Mają mnóstwo cennych witamin i mikroelementów. Pietruszka wzmacnia włosy i poprawia ich wygląd, nasiona kopru są znane ze swoich właściwości wiatropędnych. Pietruszki i koperku można używać na różne sposoby: dodawać do surówek, sałatek, zup, potraw z warzyw i mięsa.
Pieprz, papryka
Pieprz, papryka nadają potrawom pikantny smak. Pamiętaj jednak, że takie ostre przyprawy mogą drażnić błonę śluzową przewodu pokarmowego, dlatego dosypuj ich dosłownie szczyptę.
Miód
Zawiera enzymy, które utrudniają życie drobnoustrojom. Jest wyjątkowo szybko przyswajalny i łatwostrawny. Ale ma jedną wadę: często wywołuje alergie.
Wanilia
Działa pobudzająco i poprawia nastrój. Jest idealnym dodatkiem do ciast, ciasteczek, lodów, kaszek. Ale nie tylko: przyprawia się nią także ryby czy mięsa. Wanilia może przekonać niejadka do zjedzenia mięsa czy kaszki.
Dań dla smyka nie przyprawiaj gotowymi mieszankami. Zawierają glutaminian sodu, który może zaszkodzić dziecku.
Źródło:http://babyonline.pl/niemowle_rozszerzanie_diety_artykul,6475.html
a dla Nas doprawiam później do smaku, po odlaniu Małej do miski.
ogólnie Zuza je z Nami z talerza
Sloiczkow tych dla dzieci nie chciala jesc i plula po nich, a wiadomo ze do najtanszych to one nie naleza, wiec przestalam wyrzucac pieniadze ,,w bloto"- a raczej do smietnika;)