Warzywa, ktore ja daje to papryka(dwie rozne), cebula, marchewka, ale mozesz smialo wymyslec swoja kombinacje.
oczywiście nie chodziło mi o twój przepis że fuj, tylko że krewetki nie dla mnie, żeby nie było :)Odpowiedzi
Ja tez nie lubie krewetek, ale robilam ostatniu wedlugo przypisu z kurczakiem dla corki i meza wyszly pycha(dla nich) :D
Warzywa, ktore ja daje to papryka(dwie rozne), cebula, marchewka, ale mozesz smialo wymyslec swoja kombinacje.
oczywiście nie chodziło mi o twój przepis że fuj, tylko że krewetki nie dla mnie, żeby nie było :)Warzywa, ktore ja daje to papryka(dwie rozne), cebula, marchewka, ale mozesz smialo wymyslec swoja kombinacje.
oczywiście nie chodziło mi o twój przepis że fuj, tylko że krewetki nie dla mnie, żeby nie było :)500g krewetek oczyszczonych, umytych i odcedzonych (te mrozone sa zazwyczaj gotowe do spozycia wiec tylko je dobrze wymyj zeby nie czuc bylo tego "rybiego smaku" :)
4 zabki czosnku
5cm swiezego imbiru (utrzyj czosnek z imbirem i zrob taka imbirowo czosnkowa paste)
2 duze czerwone cebule ale ja czasem uzywam normalna cebule - pokroic drobno
1 duzy pomidor - drobno pokroic
1 lyzeczka sproszkowanego chilly ale mozesz to ominac lub dodac mniej bo naprawde ostre :)
2 lyzeczki kolendry w proszku
pol lyzeczki kurkumy w proszku
swieza kolendra do posypania (albo nasza pietruszka jak nie znajdziesz kolendry)
Olej, sol
Olej rozgrzac na patelni, dodac pokrojona cebule i smazyc az bedzie miekka
Dodac wszystkie przyprawy w proszku (chilly, kolendra, kurkuma)
wymieszac i dodac czosnkowo imbirowa paste, przesmazyc to razem i dodac pomidora. Wszystko gotowac az pomidor zmieknie
Na koniec dodac krewetki i sol do smaku
Gotowac 15 minut na wolnym ogniu
Po podaniu posypac swieza kolendra
Ja na koniec dolewam troszke wody bo czasem jest zbyt geste. Podaje z ryzowym makaronem, albo z ryzem, czasem z naan bread.
Ja omijam krok z chilly bo naprawde daje po jezyku - za ostre dla mnie ale to kwestia smaku. Moze ostra papryka bylaby lepsza :)
To wszystko musi byc dobrze ze soba przesmazone i polaczone krok po kroku
przystawka czy glowne?
główne, najlepiej z ryżem