przetwory na zime «konto zablokowane» |
2011-08-10 20:49
|
vote-up

Dobre pytanie

Słabe pytanie

Szczegóły
vote-down

chcę porobic pare sloikow malej na zime z jablkami, gruszkami itp.

Czy przetwory dla dzieci robi sie jak dla doroslych? tzn czy musze dac cukier bo inaczej się zepsuje? a moze cukier mozna zastapic czyms innym?

Bede wdzieczna za odp :)

TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!

10

Odpowiedzi

(2011-08-10 21:15:25) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
monica
myślę,że cukier dodaje się tylko po to,żeby np kompot miał słodszy smak.Jak robiłam maliny to nie słodziłam ale słoiczek stał tylko 3 tyg w tym czasie się nic złego z nim nie działo.
(2011-08-10 21:27:19) cytuj
Chcialabym zeby przelezaly przetwory całą zime a bez cukru to chyba nie da rady..tak mi się wydaje albo?
(2011-08-10 21:28:28) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
fantasmagoria
No cukier ma właściwości konserwujące i bez niego słoiczki mogą się zepsuć. Ale ja robiłam w tamtym roku przetwory z żurawiny i robiłam je bez cukru, jedynie wekowałam słoiki w piekarniku na 180 stopni. Minął rok i nic się z nimi nie dzieje.
(2011-08-10 21:39:29) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
oelao
no niestety wydaje mi się, że bez cukru się nie obejdzie:( w kupnych soczkach, w których pisze, że nie ma cukru też tak naprawdę jest, jedynie w ilościach o których producent nie musi pisać - i chodzi tu chyba o takie "konieczne" ilości cukru, ażeby soczek się nie "zepsuł", więc myślę, że i tak lepsze własne przetwory bo przynajmniej wiesz, że to ze świeżych owoców a nie ze zgniłków ze skupu (mój teść pracował na skupie i niejednokrotnie opowiadał jak różne znane firmy skupowały owoce na soki czy dżemy:/).
(2011-08-10 22:59:15) cytuj
Ja też właśnie myśle o przetworach. Narazie pomroziłam fasolkę szaparagową, za którą synek przepada. I trochę malin od teścia. Zamiast soczków chcę ugotowac kompociki z jabłek, gruszek z małą ilością cukru i zapasteryzować. Zastanawiałam się jak zrobić takie deserki, musy, jak w słoiczkach. Zmiksować brzoskiwnię, jabłuszko, maliny, no i właśnie co dalej? Bo wychodzi, że trzeba to zagotować i to najlepiej z cukrem, potem do słoika i zawekować. Może ktoś ma lepsze pomysły na zatrzymanie lata w słoiczkach na zimę? chetnie skorzystam.
(2011-08-11 10:37:38) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
tera
Aj, nie macie racji moje drogie panie!
Moja mama od lat robi mus z jabłek BEZ cukru i jest fantastyczny- trzyma czasem dwa lata, ale to tylko wtedy jak jest starannie ukryty słoiczek, bo inaczej znika :D
(2011-08-11 11:01:36) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mmaja
Aj, nie macie racji moje drogie panie!
Moja mama od lat robi mus z jabłek BEZ cukru i jest fantastyczny- trzyma czasem dwa lata, ale to tylko wtedy jak jest starannie ukryty słoiczek, bo inaczej znika :D
jak go robi? proszę o przepis krok po kroku :)
(2011-08-11 16:25:31) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
tera
Wrzuciłam w poradniki :)
(2011-08-11 16:34:11) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
em3
mi mama mówiła, że owoce pestkowe można bez cukru, a inne z cukrem. ostatnio na 4kg brzoskwiń dała szklankę cukru. robiła też musy z jabłek, ale wekowała je dosyć długo w garze, przez 3 dni po kilkanaście minut. i przetrwały. robiła też dżemy z fruktozą, zamiast cukru.

Podobne pytania