sprawdzony przepis na ciasto do pizzy? jessica264 |
2013-03-23 12:57
|
vote-up

Dobre pytanie

Słabe pytanie

Szczegóły
vote-down

macie jakis sprawdzony przepis? ja probowalam juz naprawde wielu i zaden mi nie podszedł:(

TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!

8

Odpowiedzi

(2013-03-23 12:58:27) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
marta79lada
podpinam się do pytania . Ale ja oczekuję takiego włoskiego , mało wyrośniętego ciasta :) Nie placka ...
(2013-03-23 12:59:49) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
jessica264
podpinam się do pytania . Ale ja oczekuję takiego włoskiego , mało wyrośniętego ciasta :) Nie placka ...
dokładnie tego samego oczekuje:P i ze po h stwardnieje jak skała
(2013-03-23 13:37:43) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
dioksyneczka
Dwie i pół szklanki mąki, łyżeczka soli, 4 łyżki , oleju, 3dag drożdży, szklanka letniej wody. :-)
(2013-03-23 13:39:29) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ania0407
wiekszość przepisów jest bardzo dobrych tylko trzeba pamietać, ze olej dodajemy na koncu ugniatania wtedy ciasto robi sie kruche:) i dobra jest gałka muszkatałowa:)
(2013-03-23 14:49:08) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
silver20
350 g mąki połowa z połowy drożdży, sól troszkę cukru niecała szklanka letniej wody ( 250 ml) 2 łyżki stołowe oliwy i troszkę piwa
(2013-03-23 14:52:58) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
milionbzdur
Mój ulubiony, sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe nie tylko do pizzy :)

20 g drożdży zalej szklanką ciepłego mleka, wymieszaj. Dodaj łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru, łyżkę masła i 2 łyżki oleju. Wymieszaj. Dodaj 3 szklanki (takie po 250 ml) mąki i wyrób ciasto (ja wyrabiam mikserem, tymi końcówkami "sprężynkami). Przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut. Po tym czasie jeszcze raz zagnieć ciasto i rozwałkuj podsypując odrobiną mąki. Pizze piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut :)

Ciasto jest też świetne np. do różnych pasztecików, kulebiaków :)

Podobne pytania