Dobrym źródłem żelaza są warzywa o zielonych liściach (szpinak, botwinka, sałata). Żelazo zawierają także: fasola, płatki śniadaniowe, chleb pełnoziarnisty, brokuły, groch, suszone morele, a także rodzynki, pestki dyni, tymianek, mak i orzechy. Wśród potraw zwierzęcych jedynie nerki i wątroba zawierają żelazo w dużych ilościach...
(2011-05-13 12:03:07)
cytuj
wątróbka , czerwone mięso maja najwięcej , a do tego jedz dużo owoców i warzyw zawierających witaminę C i kwas foliowy bo one ułatwiaja wchłanianie zelaza ( czyli dużo zielonych warzyw , dla kwasu foliowego ) unikaj kofeiny bo ona utrudnia wchłaninie , czyli kawa i herbata powinny pójść w odstawkę ...
a watróbka ma bardzo duzo zelaza ale nie mozna jej jesc zbyt czesto poniewaz zawiera wit A ktora jest szkodliwa dla dziecka...
(2011-05-13 13:01:50)
cytuj
Mi 6tygodni temu powiedzieli ,ze mam niska hemoglobine 6,6-anemia... Wiec faszeruje sie czerwonym miesem... Burakami, marchwią,brokułami... Te produkty mysle ,ze maja najwiecej zelaza :)