2011-09-01 23:17
|
Czytałam że ryby wędzone i produkty półsurowe z ryb i owoców morza sa niewskazane, ale nie jestem pewna czy to dotyczy również makreli, poniewaz ta jedna rybka jest wedzona na gorąco i nie jest to surowa rybka tak jak np wędzony łosoś.. co o tym myslicie?? moja mama mówi że makrela jest wręcz wskazana w ciąży ze względu na omega3 i właśnie że nie może mieć bakteri ze wzgledu na wędzenie na goraco.. chyba się zamotałam ale mam nadzieje rozumiecie:) czekam na wasze opinie :)
Odpowiedzi
Jeśli kupisz surową makrelę i sama ją sobie uwędzisz, to życzę Ci smacznego:)
Natomiast co do kwasow omega 3 musze Cie rozczarowac. Po obrobce termicznej niewiele ich, obrobka termiczna niszczy je, dlatego najzdrowsze sa wlasnie ryby surowe i wedzone na zimno, no tyle, ze te z kolei w ciazy sa niewskazane.