Kofeina może być szkodliwa dla płodu jak ostrzega Agencja Do Spraw Standardów Żywności (Food Standards Agency). Kobiety w ciąży powinny spożywać nie więcej niż dwie filiżanki kawy dziennie. Inaczej ryzykują, że urodzą dziecko z niedowagą.
Agencja, która na co dzień zajmuje się ustalaniem standardów dot. żywności i żywienia, wydała nowe zalecenia w oparciu o badanie naukowe. Badanie wykazało związek pomiędzy kofeiną a niską wagą urodzeniową noworodków. Noworodki z niedowagą są narażone na większe ryzyko przedwczesnej śmierci albo mogą cierpieć na inne problemy związane z ich rozwojem w późniejszym wieku. Ponadto picie kawy podczas ciąży zwiększa ryzyko poronienia i wad wrodzonych.
Poza kawą, kofeina jest także obecna w herbacie, coli, kakao, czekoladzie, napojach energetycznych oraz w niektórych lekarstwach takich jak aspiryna czy środki przeciwbólowe. Naukowe badania wiążą wysoką konsumpcję produktów z kofeiną z wysokim ryzykiem poronienia w czasie ciąży.
Kiedy kofeina i podobne składniki sa przyjmowane w nadmiernych ilościach, rezultatem może być którykolwiek z poniższych objawów:
- niepokój i nerwowość
- bezsenność i lekki sen
- różne rodzaje chorób serca
- dolegliwości żołądkowe i jelitowe
- zmienność nastrojów
Obecnie zalecany dzienny limit kofeiny dla kobiety ciężarnej, wynosi 200 mg. Jest to odpowiednik dwóch średnich kubków kawy rozpuszczalnej albo dwóch niedużych filiżanek kawy z ekspresu.
Należy zwrócić uwagę, iż taką zawartość kofeiny mają również:
- niecałe cztery filiżanki herbaty (70 mg przypada na jedną filiżankę)
- pięć puszek coli (330 ml to zawiera 40 mg kofeiny)
- niecałe trzy napoje energetyczne (250 ml zawiera około 80 mg kofeiny)
- kilka batonów czekoladowych (50 g zawiera 50 mg kofeiny)
Andrew Wadge, który jest szefem działu naukowego Agencji uspokoił, że nowe wskazówki nie oznaczają, że kobiety w ciąży muszą zupełnie wyeliminować picie kawy. Powinny jednak być ostrożne i upewnić się czy nie pija jej zbyt dużo. Przypuszcza on także, że prawdopodobieństwo wystąpienia komplikacji jest minimalne, a nowe wskazówki, oparte na badaniach, które zostały potwierdzone przez niezależnych ekspertów, są rozsądne.
Warto pamiętać, że kawa sprzedawana w kawiarniach ma często wyższą zawartość kofeiny niż średnie wartości zakładane przez naukowców. Naukowcy z Uniwersytetu w Leicester oraz Uniwersytetu w Leeds monitorowali dzienne spożycie kofeiny u 2 645 ciężarnych kobiet w wieku około 30 lat. Wyniki badania wykazały, że kobiety spożywające ponad 200 mg kofeiny dziennie częściej rodziły dzieci z niedowagą. Badania odbyły się pomiędzy wrześniem 2003 r. a czerwcem 2006 r.
W 2009 roku czasopismo medyczne poświęcone zagadnieniom położnictwa i ginekologii (American Journal of Obstetrics & Gynaecology) opublikowało artykuł, z którego wynika, iż picie ponad 200 mg kawy dziennie zwiększa ryzyko poronienia. Doktor Pat O'Brien, konsultant-położnik oraz rzecznik Królewskiego Kolegium Położników i Ginekologów twierdzi, że kobiety powinny w ogóle zrezygnować z kawy podczas pierwszych 12 tygodni w ciąży. Uzasadnił to stwierdzeniem, że jest to bardzo istotny okres dla rozwoju dziecka i wtedy właśnie dochodzi do największej liczby poronień.
Niedobór wapnia a picie kawy
Kawy, który jest zawarty w kawie, wytrawia kosmki w jelicie cienkim, zmiejszając ich skuteczność we wspieraniu przyswajania składników pokarmowych. Wiele osób pijących duże ilosci kawy ciepri na niedobór wapnia oraz innych ważnych minerałów.
Pij tylko zdrową kawę
Przy produkcji kawy stosowane są niebezpieczne substancje chemiczne. Podczas uprawy kawy nierzadko używane są trujące opryski herbicydami i pestycydami, a także rozpuszczalniki na bazie ropy naftowej do usuwania kofeiny oraz inne chemikalia, które sprawiają one, że kawa staje się łatwo rozpuszczalna. Dla wielu osób zrezygnowanie z picia kawy jest bardzo trudne. Dlatego też jeśli chcesz się napić dobrej kawy, to najlepiej stosować pochodzące z ekologicznych upraw całe ziarna, które mogą być świeżo zmielone. To bardzo ważne, gdyż kiedy kupujemy zmielone ziarna kawy, to oleje zawarte w kawie bardzo szybko jełczeją. Ponadto na rynku są dostępne odżywcze i smaczne substytuty w postaci kawy ze zbóż i korzeni. Zamiast kawy bardzo dobrze działa również filiżanka herbatki z karobu (chleba świętojańskiego). Należy wymieszać jedną lub dwie łyżeczki sproszkowanego karobu w filiżance gorącej wody.
Opracowanie na podstawie: The Times, Valerie Elliott, 3.11.2008 oraz ksiązki Paula Pichforda pt. „Odżywianie dla zdrowia”.
Red. Alicja Krauze