2014-07-02 20:16
|
Dziewczyny mi czasem zdarza sie podgrzać mleko lub zupki deserek w mikrofalówce , uwazacie ze to ma zły wpływ wtedy na pożywienie dziecka?? czy aby wogole ma wpływ??
TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!
Odpowiedzi
2. Wbrew istniejącej opinii, działanie kuchenki mikrofalowej nie niszczy witamin i innych ważnych dla organizmu substancji odżywczych oraz naturalnego smaku, aromatu i barwy dań. Energia, z jaką mikrofale oddziałują na potrawy, jest zbyt mała, aby zmienić ich strukturę, a najnowsze badania pokazują, że np. warzywa podgrzewane w mikrofalówce zachowują o 7% więcej witaminy C, o 20% witaminy A oraz 50% witaminy B1, niż podczas tradycyjnego gotowania w wodzie.
3. Kuchenki mikrofalowe są całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia, pod warunkiem, że mikrofale nie oddziałują bezpośrednio na człowieka, dlatego specjaliści zalecają, aby co jakiś czas kontrolować szczelność drzwiczek w kuchence. Prawidłowo zamknięta mikrofalówka nie jest szkodliwa, gdyż metalowa obudowa kuchenki nie pozwala na przepływ mikrofal na zewnątrz.
4. Mikrofalówka to doskonałe miejsce wyjaławiania z bakterii – wydzielane przez nią fale usuwają 99% chorobotwórczych mikroorganizmów, nawet tych odpornych na silne środki dezynfekujące. Można w niej na przykład odkażać ściereczki i zmywaki kuchenne oraz dziecięce butelki i smoczki.
Jak działają?
Mikrofale wprawiają cząsteczki wody znajdujące się w nagrzewanym ciele w drgania rotacyjne. Energia drgających cząsteczek wody, w wyniku silnego tłumienia drgań rozprasza się i jest przekazywana cząsteczkom podgrzewanego ciała – tym samym rośnie jego energia termiczna (zob. ciepło), a zatem i temperatura. Nic więcej