2011-02-02 13:48
|
Dziewczyny, moj Natanek dzis konczy 10 miesiecy, narazie je tylko mleko z kaszka lub kleikiem ryzowym z butelki, raz dziennie obiadek ze sloiczka oraz owoce.. chcialabym wkoncu zeby nauczyl sie jesc normalne sniadanie czy podwieczorek, widze fajne dania z Hippa, np:"nalesniczki z musem jablkowym",ryz mleczny z jablkami","musli z truskawkami i jogurtem"... tylko ze jak dla mnie sa strasznie drogie bo za sloiczek trzeba zaplacic prawie 6zl!!! zwyczajnie mnie na to nie stac, wiec pomyslalam zeby sama przyrzadzac mu takie przysmaki, tylko jak?zupelnie nie wiem jak sie za to zabrac, moze wy mi cos podpowiecie?macie jakies sprawdzone przepisy?co wasze maluchy jedza?
Odpowiedzi
Na śniadanie
- kanapeczki z różnymi pastami - z soczewicy, z groszku, z fasoli, z cieciorki, z soi, pastę jajeczną, pastę rybną.
- naleśniczki z bananem, z jabłkiem
- ryż z jabłkami i z cynamonem
- twarożek - jeśli dziecko nie ma uczulenia na nabiał
Na obiadek:
Różne zupy - ogórkowa, pomidorowa, kapuśniak, szczawiowa, barszczyk, zupka z soczewicy.
Można zrobić gulasz w wersji wege z warzywami, i w wersji mięsnej np z cielęciną i warzywkami, podawany z kaszą, ryżem lub z ziemniakami.
Można zrobić kopytka, lub kluseczki śląskie.
Spaghetti z sosem pomidorowym.
Spaghetti ze szpinakiem
Kluseczki szpinakowe
Ponieważ moje dziecko nie lubi jak się jej wkłada do buzi jedzenie to często po prostu wrzucam warzywa do naczynia żaroodpornego - brokuł, kalafior, marchewka, ziemniaczek, fasolka szparagowa, groszek zielony. Posypuje bazylią i piekę. Można też wrzucić tam kawałek indyka i podać taki obiadek na tacce w foteliku do karmienia. Tyle że dziecko powinno już gryźć.
Na kolacje można podać też kanapeczkę, albo warzywka, zależy co było na obiad. Lub na śniadanie. Ja w między czasie podaje koktajl z kaszą jaglana i z musem owocowym lub z mlekiem sojowym i wanilią.
Kaszę jaglaną gotuje ma miękko w większej ilości wody, jak się ugotuje to miksuje blenderem na masę, dodaje mleko bądź mus owocowy(taki do picia) i miksuje wszystko razem. Robi się fajna pianka:) Podaje w normalnym kubeczku bo jest gęste.
A mus owocowy robię podobnie jak kompot. Tyle że te owoce które są wrzucone do kompotu miksuje wszystkie razem. Powstaje taki mus do picia. A owoce można wrzucić takie jak - jabłka, jakieś mrożone mieszanki - truskawki, maliny, porzeczki, suszone morele, no i co tam jeszcze jest pod ręką.
Na razie tyle przychodzi mi do głowy, ale jest masa różnych fajnych rzeczy które można dać maluchowi.
Powiem ci szczerz,ze nie wydaje mi sie,zeby gotowanie samemu bylo tansza alternatywa sloiczka, no moze po za podstawami jak ryz na slodko czy jajecznica, ale zauwazylam,ze robiac obiad dla malego wynosi mnie on tyle samo jak i nie wiecej co zakup sloczka (np.ryba,kartofelki, jogurcik,ogoreczek oraz marchewka z groszkiem).
Bardzo dobry ryz na slodko: Wez jedno jabluszko obierz i pokroj w kostke, wrzuc do rondelka,dodaj lyzeczke wody i dus.Jak sie zacznie jablko "rozplywac" dodaj do smaku cukru i odrobinke cynamonu,przemieszaj.Dus,az zrobi sie jabluszkowa papka.W miedzy czasie ugotuj ryz.Po ugotowaniu wszystkiego, naloz ryz, na ryz jabluszko a na jabluszko troszke jogurtu naturalnego i wymieszaj wszystko razem.
Moj maly takim ryzem zajada sie,ze hoho
Ponad to moj syn jest wielbicielem jogurtu naturalnego z roznymi dodatkami, uwielbia zupy, a to wszystko tak naprawde mozna zrobic samemu nie poslugujac sie zadnymi przepisami ;)
Po prostu kupujesz truskawki, mielisz je blenderem i dodajesz do jogurtu, mozesz jogurt zastąpić twarożkiem.
Naleśniki to tak jak naleśniki.. Mleko, woda, mąka, jajka. Robisz mus jabłkowy, kroisz jabłka i dusisz w garnuszku, one się końcu zrobią się miękkie i się rozpadną, zrobi się mus. Możesz też zmielić żeby uzyskać bardziej gładką konsystencję. Aczkolwiek moim zdaniem dziecko w tym wieku to powinno normalnie gryźć jedzenie. Nawet większe kawałki.
OD 7 M-CA ZYCIA
DO DIETY DZIECKA MOZNA WPROWADZIC WYWAR Z MIESA, ½ ZOLTKA CO DRUGI DZIEN MOZNA ZAMIENNIE Z MIESEM LUB DODAC DO ZUPKI, A TAKZE GRUSZKI I MORELE
Pod koniec 7 m-ca nie miksujemy juz wszystkiego na jednolita papke, ale rozgniatamy widelcem, lub drobniutko siekamy tak by pobudzic nauke zucia i gryzienia(nawet jesli dziecko nie ma jeszcze zebow). W przypadku gdy maluch ma problemy i krztusi sie, ponawiamy probe za kilka dni.
1.ROSOLEK Z KURCZAKA Z RYZEM
- marchew 1 duza
- kawaleczek kurczaka ok.100 gr
- ugotowany ryz 1 lyzka
- olej sojowy1 lyzeczka
-por, seler, pietruszka po niewielkim kawaleczku
- natka pietruszki do smaku
Ugotowac jarzynki wraz z miesem(poza natka pietruszki), zmiksowac calosc wraz z woda z gotowania i ryzem(pod koniec 7 m-ca nie miksujemy ryzu by uczyc dziecko gryzienia), dodajemy olej i drobniutko posiekana natke pietruszki.
2.ROSOLEK Z INDYKA Z KASZKA KUKURYDZIANA
- marchew 1 duza
- kawaleczek indyka ok. 100 gr
- kaszka kukurydziana 1 lyzka
- roza brokula
- cebula ¼ malej
- pietruszka kawaleczek
- olej sojowy
- natka pietruszki do smaku
Ugotowac mieso( w polowie gotowania dodac jarzyny, czyli marchew, pietruszke, cebulke, a na koncu brokula). Jesli kaszka kukurydziana nie jest ekspresowa to wsypac 1 lyzke do wody z gotowania(jarzyny i mieso odcedzic) i ugotowac kaszke do miekkosci. Zmiksowac mieso z warzywami dodajac wode, olej, a na koncu kaszke, doprawic posiekana natka pietruszki.
3. ROSOLEK Z CIELECINA I RYZEM
- marchew 1 duza
- kawalek cieleciny(od szynki) ok. 90 gram
- ugotowany ryz 1 lyzka
- brokul roza
- cebula ¼
- seler kawaleczek
- pietruszka 1 cala niewielka
- olej 1 lyzeczka
- natka pietruszki do smaku
Ugotowac jarzyny wraz z miesem, najpierw mieso, gdy zmieknie dodawac kolejno marchew marchew z pietruszka, selerem, nastepnie cebule, a na koncu brokul. Zmiksowac razem z woda z gotowania. Dodac ryz, olej i posiekana natke pietruszki.
4. ZUPA POMIDOROWA Z RYZEM(pomidory moga uczulac)
- marchew 1 szt.
- kurczak ok. 100 gr
- ryz 1 lyzka ugotowanego
- por kawaleczek
- pietruszka ½
- olej 1 lyzeczka
- natka pietruszki do smaku
- koncentrat pomidorowy 1 lyzeczka
Ugotowac rosolek z kurczaka, marchewki, pietruszki, pora. Do goracego dodac koncentrat pomidorowy i zagotowac. Zmiksowac razem, dodac ryz, olej i posiekana natke pietruszki.
5. POTRAWKA Z INDYKIEM
- marchew 1 szt.
- ziemniak 1 niewielki
- filet z indyka ok. 100 gram
- brukselka 3- 4 sztuki
- kaszka kukurydziana 1 lyzka
- olej 1 lyzeczka
Ugotowac rosolek z indyka, marchwi oraz brukselki, dodac ugotowanego w lupince i obranego ziemniaka. Zmiksowac razem. Mozna tez wyjac miesko i drobniutko posiekac. Ugotowac kaszke kukurydziana lub dodac do goracej zupki (jesli ekspresowa), dodac olej i wymieszac.
6. POTRAWA Z INDYKIEM I POMIDORAMI
- pomidor sparzony, obrany, bez pestek
- filet z indyka ok. 100 gram
- marchew 1 duza
- por, seler po kawaleczku
- pietruszka ½
- olej sojowy
- kleik ryzowy
Ugotowac indyka do miekkosci, dodac marchew, por, seler, pietruszke(pod koniec gotowania), a na koncu pomidora. Zmiksowac razem, dodac olej i kleik ryzowy.
7. DESER JABLKOWO-GRUSZKOWY
- 1 duze jablko
- 1 gruszka
- sok gruszkowy do smaku
- kleik ryzowy lub kukurydziany
Owoce umyc, obrac, wykroic gniazda nasienne. Pokroic w kawalki i poddusic ok. 5 minut z dodatkiem niewielkiej ilosci wody. Zmiksowac wraz z kleikiem ryzowym i sokiem gruszkowym.
Z biegiem czasu wystarczy rozgniesc owoce widelcem by przyzwyczajac dziecko do zucia.
8. DESER JABLKO-MORELA
- 1 duze jablko
- 2 morele
- sok jablkowy do smaku
- kleik kukurydziany
Morele sparzyc i obrac ze skorki, jablko obrac. Pokroic owoce na kawalki i poddusic z dodatkiem niewielkiej ilosci wody przez ok. 5 minut. Zmiksowac i dodac sok jablkowy do smaku, jesli trzeba zagescic kleikiem.
9. DESER GRUSZKOWY
- 2 gruszki
- sok gruszkowy klarowny
- kleik ryzowy lub kukurydziany
Gruszki obrac, wykroic gniazda nasienne, podgotowac z niewielka iloscia wody przez kilka minut. Zmiksowac lub rozgniesc widelcem, dodac sok do smaku i kleik w razie potrzeby.
10. KISIEL OWOCOWY Z SOCZKU
- ½ butelki soczku
- 1lyzeczka maki ziemniaczanej
- 50-60 ml wody
- ewentualnie odrobina cukru
Zagotowac wode z ewentualnym dodatkiem cukru, w chlodnym soczku rozmieszac make ziemniaczana i wlac do gotujacej sie wody.
11. DESER BANANOWO- JABLKOWY
- 1 banan
- 1 jablko
Owoce obrac, pokroic na kawalki, chwilke podgotowac(max 5 minut) z dodatkiem wody. Zmiksowac.
12. ZUPKA NA ROSOLE
- ¼ marchwi
- ½ malego ziemniaka
- 2 roze kalafiora
- ¼ pietruszki
- ¼ pora
- 1 lyzeczka oliwy lub oleju slonecznikowego
- 1lyzeczka platkow ryzowych
- mieso drobiowe(kurczak, indyk) ok. 100 gram
Gotujemy mieso z jarzynami, dodajemy platki ryzowe lub kaszke kukurydziana i gotujemy ok. 20 minut do miekkosci. Mieso siekamy, jarzyny rozgniatamy widelcem. Do goracego dodajemy olej.
DANIA Z GLUTENEM OD 10 MIESIACA
1.DANIE INDYK Z KASZA
- 2 marchewki
- 100 gram indyka
- kawalek pora
- spora rozyczka brokula
- 2 srednie ziemniaki
- kilka straczkow fasolki szparagowej
- 1 pietruszka
- 1 lyzka koncentratu pomidorowego
- 1 lyzka oleju sojowego
- kasza jeczmienna ugotowana osobno(zawiera gluten)
Ugotowac zupke z podanych skladnikow, a osobno kasze. Zmiksowac warzywa poza marchewka i indykiem, ktore rozgniesc widelcem, a miesko rozdrobnic na wlokienka(jezeli maluch chce jesc niejednolita konsystencje), dodac ugotowana kasze w ilosci wedle uznania i wymieszac.
2.KURCZAK Z RYZEM I WARZYWAMI
- 2 marchewki
- 100 gram kurczaka
- 2 ziemniaki(srednie)
- natka pietruszki
- kilka straczkow fasolki szparagowej
- mala cebulka
- koncentrat pomidorowy(1 lyzeczka)
- 1-2 pieczarki(mozna nie dodawac)
- ugotowany ryz
Ugotowac warzywa, miesko (i pieczarki) z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Zmiksowac lub rozgniesc widelcem. Polac gotowym sosem ugotowany wczesniej ryz.
3.KURCZAK W POTRAWCE
- 3 marchewki srednie
- kawalek pora
- 100 gram kurczaka
- 2 lyzki zielonego groszku
- 1 kalarepka(obrana)
- 1 pietruszka
- natka pietruszki do smaku
- 1 lyzka oleju
- ugotowany ryz
- do zageszczenia mozna uzyc kaszki pszennej(np. 8 zboz Nestle)
Ugotowac jarzyny, zmiksowac lub rozgniesc widelcem, dodac posiekana natke pietruszki i wymieszac z ryzem.
4.KRUPNIK NA CIELECINIE
- 2 marchewki
- 1 spory ziemniak
- 100 gram cieleciny
- kawalek pora i selera
- 1 pietruszka
- olej sojowy
- mala cebulka
- koperek (moze byc suszony)
- natka pietruszki posiekana
- kasza jeczmienna(ilosc wedle uznania)
- kaszka pszenna (ewentualnie do zageszczenia)
Ugotowac zupe na miesie i warzywach, zmiksowac lub rozgniesc. Mozna zasypac kasza podczas gotowania, albo ugotowac kasze osobno i dodac do gotowej zupki.
Do smaku posypac koperkiem koperkiem natka pietruszki.
5.ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM
- 2 marchewki
- 100 gram indyka
- 1 pietruszka
- 1 lyzka koncentratu pomidorowego
- niewielka cebulka
- niewielka roza brokula
- 1 lyzka oleju
- natka pietruszki do smaku
- makaron w ksztalcie malutkich gwiazdek lub zacierka(do kupienia w kazdym markecie)
Ugotowac warzywa na miesie, zmiksowac lub rozgniesc, posypac natka pietruszki, dodac ugotowany drobny makaron w ilosci wedle uznania.
6.INDYK Z MAKARONEM
- 2 marchewki
- 100 gram indyka
- 2 niewielkie ziemniaki
- 1 lyzka koncentratu pomidorowego
- kawalek selera
- niewielka cebula
- maslo (1 lyzeczka)
- makaron gwiazdki lub zacierka
Ugotowac warzywa, zmiksowac, dodac makaron(ugotowany).
7.WARZYWA ZE SCHABEM
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 100 gram schabu
- 2 lyzki zielonego groszku
- 2 ziemniaki
- 1 lyzka oleju
- makaron gwiazdki lub zacierka
Ugotowac zupke i zmiksowac lub rozgniesc widelcem. Dodac makaron i gotowe.
8.ZUPA JARZYNOWA Z MAKARONEM
- 2 marchewki
- 1 ziemniak
- 100 gram kurczaka
- 2 lyzki zielonego groszku
- makaron w ksztalcie gwiazdek lub zacierka
- olej
Postepowanie jak wyzej
9.JARZYNY Z SZYNKA I MAKARONEM
- 2 marchewki
- koncentrat pomidorowy(1lyzeczka)
- 2 lyzki kukurydzy
- 1 mala cebula
- 80 gram niepeklowanej(!) szynki drobiowej lub wieprzowej
- makaron gwiazdki lub zacierka
- olej
Ugotowac zupke, zmiksowac lub rozgniesc widelcem, dodac ugotowany makaron i pokrojona w kosteczke szynke. Wielkosc listkow szynki wedle uznania dziecka. Jesli szynka zawiera skorke nalezy ja usunac