Pokarm może być przechowywany w naczyniu z przykrywką, szklanym lub plastikowym przeznaczonym do żywności lub specjalnych torebkach plastikowych. Najlepiej jeśli są to dostępne w wielu firmach specjalistycznych pojemniki do przechowywania pokarmu, lub ich wersja foliowa (do odciągania pokarmu do woreczków foliowych niektóre firmy mają specjalnie przystosowane "butelki"). Pewne jest, że naczynie musi być umyte ciepłą wodą i detergentem, starannie wypłukane i wyparzone (dla dzieci donoszonych i zdrowych) lub wygotowane (dla wcześniaków i dzieci chorych). Pokarm najlepiej przechowywać w porcjach na jedno karmienie, a na pojemniku napisać datę i godzinę odciągnięcia pokarmu, co ułatwi odpowiedni wybór porcji, gdyby nazbierała się ich większa ilość. Wówczas korzystamy z najstarszej porcji. Najlepiej też nie mieszać mleka odciągniętego w różnym czasie, a jeżeli już to z 12 godzin i po uprzednim schłodzeniu.
Pokarm można rozmrażać i podgrzewać w kąpieli wodnej, której temperatura nie powinna przekraczać 50 st.C Nie gotuje się go, nie podgrzewa bezpośrednio na palniku kuchenki ani w kuchence mikrofalowej. Przed podaniem dziecku najlepiej podgrzać go do temperatury 36 st.C (dziecko może jeść również mleko w temperaturze pokojowej, ale nie chłodniejsze). Jeżeli dziecko chore lub wcześniak nie wypije całej porcji mleka reszta nie nadaje się do dalszego przechowywania. Dotyczy to zresztą i dzieci zdrowych. Głównie z tego względu, że po pierwsze już raz zostało przechowywane a po drugie na smoczku i w butelce, w wyniku ssania mogły pojawić się bakterie, które szybko namnażając się w pokarmie mogę powodować zaburzenia układu pokarmowego. Nie wolno też powtórnie zamrażać rozmrożonego pokarmu. Pokarm rozmrożony przeznaczony dla zdrowych, donoszonych dzieci może być przechowywany w lodówce przez 24 - 48 godzin a dla wcześniaków do 9 godzin.