Jak robicie pulpeciki, klopsiki ? darianka |
2014-06-16 09:23
|
vote-up

Dobre pytanie

Słabe pytanie

Szczegóły
vote-down

j.w

TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!

4

Odpowiedzi

(2014-06-16 09:55:19) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
kamciosik
Mięso z łopatki lub szynki
Jajko
bułka tarta
Cebula
Przyprawy: sól, pieprz, czosnek, kto co lubi
Wyrabiam mięso z jajkiem, bułką cebulką( dobno pokrojona albo starta na tartce) dodaje przyprawy. Formuje kulki i obtaczam w mące. Wrzucam na gotującą wodę z zielem angielskim i liściem laurowym, i gotuję parę minut. Z wywru mam podstawę do zrobienia sosu
(2014-06-16 10:16:14) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
honia2
Ja podobnie jak koleżanki wyżej lubię świeżo zmielone przy mnie mięso, na ogół jest to łopatka. Przyprawiam mięsko, pieprzem,solą, ziołami prowansalskimi, czosnkiem sproszkowanym i dodaję bułki drobno startej oraz jajo. ( jak chcę żeby wyszło więcej pulpecików dodaję do mięsa, ugotwanego wcześniej ryżu. Gotuje je w wodzie z warzywami (bulionie). Bulion później wykorzystuję do zrobienia sosu koperkowego :bulion z warzyw zostawiam do wystudzenia (może być ciepły, ale nie gorący).
Koperek szatkuje na drobno.
Do rondelka wrzucam masło i rozpuszczam na wolnym ogniu, wsypuje mąkę i robię „białą zasmażkę” (dokładnie rozcieram składniki i podsmażam przez minutę, nie dopuszczając do zarumienienia).
Do gotowej zasmażki wlewam przestudzony bulion i intensywnie mieszam. Doprowadzam do wrzenia. Można regulować gęstość sosu dolewając zimnej wody. Dodaje poszatkowany koperek i przez chwilę gotuje. Po zdjęciu z ognia doprawiam solą i pieprzem, oraz łyżką śmietany.
(2014-06-16 14:37:49) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
sewilka
Mięso z łopatki lub szynki
Jajko
bułka tarta
Cebula
Przyprawy: sól, pieprz, czosnek, kto co lubi
Wyrabiam mięso z jajkiem, bułką cebulką( dobno pokrojona albo starta na tartce) dodaje przyprawy. Formuje kulki i obtaczam w mące. Wrzucam na gotującą wodę z zielem angielskim i liściem laurowym, i gotuję parę minut. Z wywru mam podstawę do zrobienia sosu
Robię podobnie tylko mięso pokazuje pani w mięsnym, które ma mi zmielić i zazwyczaj mieszam dwa rodzaje, oprócz tego do mięsa dodaje ugotowany ryż, a reszta już dokładnie tak samo i potem z wywaru robię sos pomidorowy :)

Podobne pytania