Skoro karmisz swojego Maluszka mlekiem modyfikowanym, zgodnie z obowiązującym schematem żywienia, ekspozycję na gluten powinnaś rozpocząć w 6 miesiącu życia dziecka. Proces ten musi być podzielony na 2 etapy i trwać 4 miesiące (od 6. do 9. miesiąca życia). W pierwszym z nich (6.-7. miesiąc) podawaj dziecku jeden posiłek dziennie zawierający dodatek 2-3 g produktu glutenowego, co odpowiada 1 płaskiej łyżce kaszki Nestlé mleczna manna. W drugim etapie (8.-9. miesiąc) zwiększamy ilość glutenu do 6 g na dobę (2 płaskie łyżki stołowe kaszki Nestlé mleczna manna). Jeśli nie zaobserwujesz problemów z tolerancja glutenu, po 4 miesiącach możesz podać już pełny posiłek glutenowy przygotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Produktami glutenowymi, dzięki którym w łatwy sposób przeprowadzisz ekspozycję na ten składnik są również niektóre dania Gerber, np. Gerber Domowy Rosołek Drobiowo-wołowy i Gerber Deser Jabłuszka z kaszką manną. Jeden słoiczek takiego dania zawiera 2-3 g produktu glutenowego.
Kiedy dziecko skończy 6 miesięcy gluten do jego diety możesz również wprowadzić za pomocą kaszek z serii Nestlé Zdrowy Brzuszek. 1 łyżeczka tych kaszek zawiera 2-3g produktu glutenowego. Możesz ją dodać do deseru, obiadku i porcji mleka.
Ekspert. Nestlé
---
Ekspert. Nestlé, udziela porad i odpowiada na pytania związane z produktami NESTLE, a także kwestiami dotyczącymi żywienia. Zapraszam do dyskusji.