Jeszcze jedno pytanie odnośnie glutenu soniaa |
2011-06-21 10:43
|
vote-up

Dobre pytanie

Słabe pytanie

Szczegóły
vote-down

Wczoraj jak tak posiedziałam i pomyślałam to doszłam do wniosku, że od jakiegoś czasu daje małej coś z glutenem. Np. deserek owoce&zboża. I nawet wczoraj na noc dałam jej kaszkę 5 zbóż. W takiem razie nie zauważyłam żadnej reakcji alergicznej, więc bez obaw mogę podawać coś z glutenem? A tak w ogóle to czy on ma jakiś negatywny wpływ na dziecko??

TAGI

glutenu

  

jedno

  

jeszcze

  

Odnośnie

  

pytanie

  

5

Odpowiedzi

(2011-06-21 10:54:33) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
katita
Nie wiem w jakim wieku jest Twoja corcia...mozna w pewnym wieku wprowadzac gluten ale nie za wczesnie bo moze wywolac chorobe (celiakia) dlatego trzeba dokladnie obserwowac dzieci
Sa kaszki bezglutenowe ale daje sie je dzieciom ktore zaczynaja dopiero jesc albo uczulonym na gluten
(2011-06-21 10:58:06) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
soniaa
Maja za tydzien konczy 6 miesiecy
(2011-06-21 10:59:27) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
katita
Wklejam Ci kawalek artykulu,ktorych jest cala masa w necie...

Nowe zalecenia przewidują znacznie wcześniejsze niż do tej pory wprowadzenie niewielkiej ilości glutenu (w postaci kaszy manny) do diety niemowląt. Dzieciom karmionym piersią można podać go już w 5. miesiącu życia, a karmionym butelką w 6 miesiącu. Dotychczas lekarze zalecali wstrzymanie się z podawaniem potraw zawierających gluten do 10 miesiąca życia niemowlęcia.

Ponieważ w polskich sklepach nie ma kleiku glutenowego dla niemowląt, o którym jest mowa w schemacie, a jedynie kleiki bezglutenowe - kukurydziany i ryżowy, specjaliści radzą podawać dzieciom po prostu kaszę mannę. Maluchom karmionym piersią w zupie jarzynowej, a karmionym butelką w mleku modyfikowanym (2-3 g kaszki na 100 ml zupki lub mieszanki).
(2011-06-21 11:01:12) cytuj
Zaleca się tzw. ekspozycję na gluten czyli wprowadzanie stopniowo, powolutku w przypadku mm do 9 miesiąca, dopiero potem zalecają pełne posiłki glutenowe. Ja się tego trzymam, tak na wszelki wypadek. Ta alergia jest rzadka ale wiąże się z nietolerancją glutenu a więc odpada pieczywo, mąka, makarony itd-a to dla każdego jest uciążliwe, więc ja tam dmucham na zimne. A z drugiej strony nawet stopniowa ekspozycja nie daje gwarancji na uniknięcie tej choroby a my jako dzieci jedliśmy gluten (najczęściej kaszkę mannę) od maleńkości i mało kto z nas choruje na ów chorobę trzewną.
(2011-06-21 11:18:23) cytuj
ważne jest czy karmisz piersią czy mm, tak jak dziewczyny wcześniej napisały, ostrożnie z glutenem. Jeśli karmisz piersią wprowadza się go wcześniej, ja tez właśnie zaczęłam od takich deserków o których piszesz. Później stopniowo kaszka manna, chrupki, chleb. Wprowadzałam po 5 miesiącu, bo tak było napisane na słoiczkach :)

Podobne pytania