
2013-01-15 11:04
|
robicie go z ziemniakami,czy może z mięsem a może jeszcze inaczej np z jajkiem?? jeszcze nie gotowałam synkowi sama szpinaku i nie wiem jak sie do tego zabrać... podpowiedzcie mi coś :)
TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!
Odpowiedzi



najpierw wrzucam do rondla świeży szpinak, dodaję odrobinę wody i pod przykryciem na małym palniku podduszam przez 2min. później odciskam wodę i siekam go na małe paseczki. Na patelni z oliwą z oliwek podsmażam rozgnieciony czosnek (ile kto lubi) wrzucam szpinak i podsmażam, aż będzie miękki. Dodaję do tego pokruszoną fetę i mieszam do rozpuszczenia. Później odrbina śmietany lub jogurtu, żeby konsystencja była kremowa. Doprawiam świeżo startą gałką muszkatołową, kolorowym pieprzem ( z solą ostrożnie, bo feta jest już słona). Można do sosu dodać np gotowaną lub smażoną pierś z kurczaka (krojoną na grubszą kostkę lub paseczki). Podaję to z makaronem grubą wstążką (pappardelle), albo kokardkami (farfalle) i posypuję po wierzchu skruszonymi orzechami włoskimi.
hahaha:) troche "przedobrzylas" ale przepis dobry, tez tak robie;)