http://blog.onet.pl/374892,16173369,foto.html
Odpowiedzi
http://blog.onet.pl/374892,16173369,foto.html
mam dobre na rafaello, ale takie bez pieczenia.. może być?
Pewnie. :)
a na kiedy potrzebujesz bo ja teraz z tel pisze i nie chce mi się włączać kompa to bym ci jutro tak po południu napisała. na takie tego typu to rafaello i 3-bit mam;)
Nie spieszy mi się :) Będę czekała na przepisy. :) Dziękuję
pół litra śmietany 30%
2 bite smietany w proszku ( snieżka)
1/2 opakowania wiórków kokosowych ( jak ktos lubi duuużo kokosu mozna użyć całego woreczka
1 woreczek wiórków migdałowych ( lub posiekane migdały )
2 białe czekolady ( jak ktoś lubi baaardzo słoodkie ciasta mozna dac trzy )
dwa duże opakowania biszkoptów
Odlewamy troszkę śmietany do rondelka, dodajemy do niej czekolady i rozpuszczamy.Studzimy.
Do pozostałej smietany 30% wsypujemy smietanki snieżki i ubijamy.
Do ubitych smietanek wlewamy chłodną rozpuszczona białą czekoladę , wiórki kokosowe, migdałowe ( i co kto lubi jeszcze w bogatszej wersji..:)
Na brywannie układamy biszkopty , które leciusieńko nasączamy wodą z cukrem ( ale tak ciut, ciut ) potem rozsmarowujemy naszą biała masę, znowu biszkopty i reszta cienka warstwa masy .
Na wierzch sypiemy reszte wiórków.
mam dobre na rafaello, ale takie bez pieczenia.. może być?
Pewnie. :)*0,5 l mleka
*200 g masła
*3/4 szklanki cukru
*1 cukier waniliowy
*2 płaskie łyżki mąki pszennej
*2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
*2 żółtka
*100-130 g wiórków kokosowych
*1,5 opakowania słonych krakersów
*1 opakowanie płatków migdałowych
Wykonanie:
Żółtka utrzeć mikserem z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i 1/2 szklanki mleka i razem zmiksować.
Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem. Na wrzące mleko wlać masę jajeczną, wymieszać i gotować, aż uzyska konsystencję budyniu. Ostudzić.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, następnie wciąż ucierając stopniowo dodawać ostudzony budyń. Na koniec do masy wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.
Na dnie blachy do ciasta rozłożyć 1 warstwę krakersów. Na krakersach rozłożyć 1/3 masy, następnie warstwę krakersów, znów 1/3 masy, warstwę krakersów i resztę masy. Wierzch ciasta posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi (lub uprażonymi wiórkami kokosowymi).
Wstawić do lodówki.
Polewa (w oryginalnym przepisie nie ma, ale mój szacowny mąż stwierdził, że brakującym składnikiem żeby to ciasto było dobre jest czekolada, więc robię je z polewą, ale bez też smakuje pysznie ;)):
ok 150ml mleka podgrzewać w rondelku, dodać połamaną na kostki czekoladę (ja daję 1 mleczną i 1 gorzką). Rozpuścić kostki czekolady w mleku tak, aby powstała gęsta masa. Jeśli wyjdzie zbyt rzadkie to dodaję "na oko" kakao deco moreno.
Lekko ostudzić i polać ciasto polewą.
Jak już lekko stężeje to formę przykrywam folią spożywczą i gotowe ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc, wtedy krakersy odpowiednio zmiękną).
Smacznego:)
mam dobre na rafaello, ale takie bez pieczenia.. może być?
Pewnie. :)*0,5 l mleka
*200 g masła
*3/4 szklanki cukru
*1 cukier waniliowy
*2 płaskie łyżki mąki pszennej
*2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
*2 żółtka
*100-130 g wiórków kokosowych
*1,5 opakowania słonych krakersów
*1 opakowanie płatków migdałowych
Wykonanie:
Żółtka utrzeć mikserem z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i 1/2 szklanki mleka i razem zmiksować.
Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem. Na wrzące mleko wlać masę jajeczną, wymieszać i gotować, aż uzyska konsystencję budyniu. Ostudzić.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, następnie wciąż ucierając stopniowo dodawać ostudzony budyń. Na koniec do masy wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.
Na dnie blachy do ciasta rozłożyć 1 warstwę krakersów. Na krakersach rozłożyć 1/3 masy, następnie warstwę krakersów, znów 1/3 masy, warstwę krakersów i resztę masy. Wierzch ciasta posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi (lub uprażonymi wiórkami kokosowymi).
Wstawić do lodówki.
Polewa (w oryginalnym przepisie nie ma, ale mój szacowny mąż stwierdził, że brakującym składnikiem żeby to ciasto było dobre jest czekolada, więc robię je z polewą, ale bez też smakuje pysznie ;)):
ok 150ml mleka podgrzewać w rondelku, dodać połamaną na kostki czekoladę (ja daję 1 mleczną i 1 gorzką). Rozpuścić kostki czekolady w mleku tak, aby powstała gęsta masa. Jeśli wyjdzie zbyt rzadkie to dodaję "na oko" kakao deco moreno.
Lekko ostudzić i polać ciasto polewą.
Jak już lekko stężeje to formę przykrywam folią spożywczą i gotowe ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc, wtedy krakersy odpowiednio zmiękną).
Smacznego:)
a na kiedy potrzebujesz bo ja teraz z tel pisze i nie chce mi się włączać kompa to bym ci jutro tak po południu napisała. na takie tego typu to rafaello i 3-bit mam;)
Nie spieszy mi się :) Będę czekała na przepisy. :) Dziękuję masa krowkowa,
6paczek herbatnikow,
2budynie waniliowe,
smietanka 30,
czekolada do posypania
Na herbatniki rozsmarowujesz mase krowkowa, przykrywasz ja kolejna warstwa herbatnikow, na nie kladziesz budyn i kolejna, trzecia-ostatnia warstwa ciasteczek, a na gore ubita smietanka. Posypujesz starta czekolada i gotowe;) pyszota- mowie Ci
ja Ci moge polecic 3bita-
masa krowkowa,
6paczek herbatnikow,
2budynie waniliowe,
smietanka 30,
czekolada do posypania
Na herbatniki rozsmarowujesz mase krowkowa, przykrywasz ja kolejna warstwa herbatnikow, na nie kladziesz budyn i kolejna, trzecia-ostatnia warstwa ciasteczek, a na gore ubita smietanka. Posypujesz starta czekolada i gotowe;) pyszota- mowie Ci
nomasa krowkowa,
6paczek herbatnikow,
2budynie waniliowe,
smietanka 30,
czekolada do posypania
Na herbatniki rozsmarowujesz mase krowkowa, przykrywasz ja kolejna warstwa herbatnikow, na nie kladziesz budyn i kolejna, trzecia-ostatnia warstwa ciasteczek, a na gore ubita smietanka. Posypujesz starta czekolada i gotowe;) pyszota- mowie Ci
to ja mam podobny przepis tylko budynie robie w proporcj 2do 1 i dodaje
prawie całą kostkę margaryny (ucieram z gorącym budyniem) i śmietankę
30% ubijam dodatkowo z bita śmietaną w proszku;)