Aż mi ślinka pociekła:P
Pyszna karpatka :)
wiki218|Mój przepis na pyszną karpatkę
Składniki na ciasto:
-szklanka mąki
-szklanka wody
-1/2 kostki margaryny
-5 jajek
-olej
Margarynę rozpuścić w wodzie i doprowadzić do wrzenia. Do wrzącej mieszanki porcjami dodawać mąkę cały czas mieszając.
Po ostygnięciu ciasta dodać jajka i dwie łyżki oleju cały czas miksując.
Ciasto podzielić na 2 równe porcje i wyłożyć do blach. Nakładając ciasto do formy mocz łyżkę w oleju, nie będzie się dzięki temu do niej przyklejało.
Piec około 25 min, zaczynając od temp. 150' po 10 min zwiększyć do 180'. Powstaną ładne "góry", ale nie będą za wysokie ;)
Składniki do kremu:
-1/2 l mleka
-1/2 szkl. cukru
-cukier waniliowy
-3 jajka
-2 czubate łyżki mąki
-1/2 kostki margaryny
Mleko, cukier i cukier waniliowy zagotować. Osobno utrzeć jajka z mąką i dodać do gotującego się mleka z cukrami.
Masę zagotować i pozostawić do ostygnięcia. Powstanie budyń.
W dużym naczyniu już chłodną masę zetrzeć z margaryną. Przełożyć ciasta kremem, posypać cukrem pudrem, wstawić do lodówki na 2 godzinki.
SMACZNEGO
Komentarze
Wyświetlono: 1 - 3 z 3.
Skorzystam z przepisu, bo krem zawsze z proszku robiłam albo z budyniu;/
Musi być smakowite :)
Sprobuje zrobic;)