2013-06-26 18:11
|
Dziewczyny, ma pytanie odnośnie wprowadzania glutenu do diety malucha. Wie, że początkowo małą łyżeczkę kaszki manny na 100 gram posiłku. Tylko, czy ja moge do normalnego obiadku ja dodawać? I czy za pierwszym razem może zjeśc całą porcję takiego obiadku z glutenem, czy dać kila łyżeczek, potem coraz więcej aż dojdziemy do całego np słoiczka? Mam np taki słoiczek jabłuszka z kaszką manna z gerbera i tam jest właśnie 2g kaszki na 100 deserku, czyli odpowiednia ilośc, to czy moge od razu podac mu cały słoiczek, czy stopniować dawkę?
TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!
Odpowiedzi
Kaszka mleczna do obiadku ? hmm jak zje to czemu nie , chociaz bardziej przemawia do mnie zwykła kasza manna , jakoś nie przekonuja mnie gotowe kaszki z bobovity czy inne ...
Ps skoro w obiadku jest odpowiednia ilośc glutenu to mysle że smiało mozna podac , nie wiem czemu teraz kobiety tak sie boja tego glutenu , celiakia jest bardzo rzadką chorobą .
Bo na poczatku podawalam kaszke melczna manna z Nestle (tylko dodaje sie wody) wedlug instrukcji na opakowaniu i podawalam po troszeczku. To jakos przez 10dni.
Potem sie \"przerzucilam\" na te jablka z kaszka manna, albo inne owoce ze zbozami (z hippa). Oraz, na przemian z tym, sama gotowalam na wodzie kaszke manna (1 lyzeczkę) i po ugotowaniu mieszalam z obiadkiem. Bo tak, mozna tak robic, ze zwykla kasze manna gotuje sie i dodaje do obiadku lub deserku i podaje dziecku (w ilosci kaszy poczatkowo tą 1 lyzeczki) ;) a potem, po 2miesiacach, mozna juz smialo dawac nawet wieksze dawki glutenu ;) A obiadek z kaszka manna w ilosci pol lyzeczki rowniez moze zjesc caly, bo tam jest ta wlasnie dozwolona dawka glutenu ;)