Pytanie z serii kulinaria: mizeria-jak i do czego robicie? kaonn |
2014-04-01 16:42
|
vote-up

Dobre pytanie

Słabe pytanie

Szczegóły
vote-down

Napiszcie mi jak się robi tą przystawkę w Waszych domach i z czym najczęsciej ją podajecie? Pytam dlatego, że u mnie w domu jadało się mizerię z pokrojonych na cieniuteńkie plasterki ogórków zielonyc, ze śmietaną, solą i pieprzem. A z kolei u mojego A. są tylko ogorki starte na duzych oczkach, sól, pieprz i ocet. A jak jest u Was?

TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!

10

Odpowiedzi

(2014-04-01 16:48:53) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
oglaa20
Ogórki pocięte z plasterki cieniutkie z solą cebulką lub szczypiorkiem i do tego śmietana lub jogurt naturalny. U mnie w domu była głównie do ziemniaczków z jajkiem sadzonym lub z kotletem z piersi kurczaka, z pieczonymi udkami, ogólnie z kurczakiem, z ziemniakami z sosem z mięsa wieprzowego.
(2014-04-01 17:00:31) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
lilith
ogórki ściachane w plastry posolone do tego śmietana/maślanka/kefir jak ogórki zmiękną dodaje śmietanę przyprawiam pieprzem, octem cukrem i solą. i wcinam :)

Sałatę robimy tak samo tylko czasem do niej dajemy rzodkiewkę czy szczypior. a i pomidory też tak robię tylko z cebulą :))
(2014-04-01 17:27:08) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mamakacpram
Ja mizerii do obiadu nie robiłam, bo obiady robi teściowa, ale u mnie w domu robiło się do niedawna na dwa sposoby, które przedstawiłaś, babcia robiła ten z octem, z tą różnicą, że górki kroiła na plasterki a nie tarła a mama ze śmietaną. A od niedawna moja mama kupuje specjalny sos sałatkowy do mizerii chyba z knorra w takich małych torebkach i z tego, bo jest lepsza :)
(2014-04-01 18:18:47) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
sewilka
Ogórki pokrojone na drobne plasterki z cebulą, posolone i odstawione na ok 30 min aż zmiękną, odciskam, dodaję śmietanę, sól, pieprz i ocet- pyszności :)
(2014-04-01 18:32:28) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
kmdm
ja zawsze ogórki na tarce ale w plastry potem je sole czekam ok 15 min wylewam wode dodaje śmietane 18% sól pieprz troche soku z cytryny i cukier tez do smaku do tego koperek świeży bądz suszony i gotowe :)
(2014-04-01 19:39:23 - edytowano 2014-04-01 19:43:42) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mamamilena
wielkopolska (Pleszew). cieniutko pokrojone w plastry ogórki zielone, zmożone najpierw solą (tak 30min by soki puściły). Później dodaję kwaśną śmietanę 18
% oraz doprawiam cukrem, pieprzem mielonym, ew. jeszcze solą...
czasem dodaję koperek, ew cebulkę ;=) którą życzy mąż...

Dodaję jako dodatek do (najczęściej): jajka sadzonego z ziemniakami duszonymi/ schabowego z ziemniakami duszonymi/ klopsami (zrazami) z ziemniakami duszonymi... czasem tak o poprostu samą mizerię zjem ;-)
(2014-04-01 22:24:52) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
kwiatuszek155
Ogórki starte na tarce dość drobno, śmietana (u mojej babci jogurt) plus sól i pieprz :)

Podobne pytania