Widzę, ze sezon chorobowy nadal w pełni - u nas to samo.
Dlatego chce się z Wami podzielić przepisem banalnym a niezwykle skutecznym na początek infekcji i kaszel u dziecka. Sprawdziłam na dwójce swoich i dzięki niemu uchroniłam dzieci przed antybiotykiem. Od razu zaznczę, że moje dzieci NIE MAJĄ ŻADNYCH alergii.
Syrop z buraka podstawowy:
2 buraki
3 łyżeczki miodu/cukru
Buraki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce. Ułożyć warswę i przykryć miodem, następna wartwa i znów miód.I do końca składników. Ja na koniec wszystko ugniatam łyżką, zakręcam i odstawiam na godzinkę. Syrop można zlać po kilku godzinach i przechowywać w lodówce do 3-4 dni max.
Ja do swojego syropu dodaje jeszcze imbir albo czosnek.
Hania również pije ten syrop na miodzie. Wiem, że do roku nie powinno się podawać miodu, ale wolę taki syrop niż antybiotyk...
"Burak odznacza się dużą zawartością cennych dla zdrowia składników. Wśród nich należy wymienić substancje antyoksydacyjne, inaczej przeciwutleniające, do których zalicza się m.in. antocyjany. Wykazują one działanie przeciwzapalne, a ponadto wzmacniają ogólną odporność organizmu i opóźniają procesy starzenia się.
Buraki dostarczają również betainy, czyli unikalnego składnika odżywczego, który skutecznie zwalcza stany zapalne oraz działa bakteriostatycznie. Syrop z buraka jest źródłem wielu niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i składników mineralnych, a zwłaszcza witaminy C, kwasu foliowego, magnezu, wapnia, żelaza oraz potasu."
Odpowiedzi
Filip dostaje kielicha takiego 30 ml (ma 5.5 roku)