Dziewczyny, ale znalazłam przepis! Na opakowaniu z cappuccino. Robiłam dziś kolejny raz ten przysmak, zawsze wychodzi okazały :)
Tort Cappuccino:
Składniki:
Ciasto biszkoptowe (ja tam dziś się nie rozczulałam i kupiłam gotowy biszkopt, 3 częściowy i spokojnie wystarczyło tego kremu i śmietany na wysmarowanie tych trzech placków):
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Bita śmietana:
- 0,5 l śmietany kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 10 gram żelatyny (łyżka stołowa)
- można dodać wiórki kokosowe
Krem budyniowy:
- 4 łyżki mokate cappuccino (ja dawałam śmietankowe)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 litra mleka
- 6 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy (mała porcja 15g)
- 200 gram masła
- 5 żółtek ( nie dawałam żółtek i krem też wyszedł bardzo dobry :)
Polewa do dekoracji
Wykonanie:
1. Biszkopt: rozdzielić białka od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier oraz żółtka, całość cały czas ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i całość delikarnie wymieszać i wlać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 min. Gotowy biszkopt ostudzić i przeciąć na dwie części.
2. Krem: zagotować 0,3 l mleka. Resztę mleka wymieszać z dwoma rodzajami mąki, cappuccino, dwoma rodzajami cukru i wlać do gotującego się mleka. Całość enegricznie wymieszać i ostudzić. Zimny krem budyniowy połączyć z masłem utartym z żółtkami. Masę rozsmarować na biszkopcie i wstawić do lodówki.
3. Śmietana: żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić na puszystą masę (najlepiej mikserem na najwyższych obrotach). Na sam koniec dodać cukier puder, a gdy masa uzyska stabilną konsystencję, wlać do niej tężejącą żelatynę. Wstawić do lodówki na 10 minut. Dodać wiórki kokosowe. Następnie ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch i boki biszkoptu.
Na koniec ciasto udekorować polewą.
No to smacznego :)
...i dobranoc :)