Ja bym dała najpierw jabłuszko, chyba że masz marchew ze sprawdzonego źródła, bo ta bazarkowa lubi uczulać.
2011-10-04 09:09
|
Odpowiedzi
Ja bym dała najpierw jabłuszko, chyba że masz marchew ze sprawdzonego źródła, bo ta bazarkowa lubi uczulać.
masła nie? na a w schematach zywieniowych piszą że przecier jarzynowy powinin byc z dobrej jakosci masłem lub oliwą z oliwek
Pierwsze słyszę, ale nawet jeśli założymy, że dodamy do przecieru masło, to i tak zanim wprowadzimy warzywa, dziecko będzie starsze. A jak go coś uczuli i nie będziemy wiedzieć co, to rozszerzanie diety się spowolni.Ja nie robiłam zupek jarzynowych po 4 miesiącu i jakoś wydaje mi się nierealne by tak wcześnie do nich dojść. A masło myślałam że po 6 m-cu, ale tabelka mówi że po 5
http://www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/co-kiedy-w-diecie-dziecka/173-produkty-spozywcze-w-diecie-dziecka-ktore-ukonczylo-5-miesiac-zycia.html
Ale oczywiscie zrobisz, jak uwazasz.
Przecier z marchewki jest ok. Zamiast maselka do warzywnych przecierow lepiej dodawac olej rzepakowy i odrobine soku pomaranczowego. Dodatek oleju ulatwia przyswajanie niektorych witamin (rozpuszczalnych tylko w tluszczu) dodatek soku to wit. c, ktora ulatwia przyswajanie zelaza.
Owoce, kaszki... podawalabym pozniej. Zaczynalabym od warzyw. ;)
Cytuje ze strony http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79410,2588721.html na temat KIEDY ZACZAC ROZSZERZAC DIETE...
\"Nie wcześniej niż w siódmym miesiącu życia (jeśli dziecko karmione jest piersią) lub piątym (jeśli jest karmione butelką).
WHO, Amerykańska Akademia Pediatrii i europejskie towarzystwa pediatryczne są zgodne - z rozszerzaniem malucha nie można się spieszyć. Wszystkie jego potrzeby przez pierwsze pół roku zaspokaja mleko matki. Potrawy o konsystencji innej niż płynna można wprowadzać, gdy dziecko już pewnie siedzi, jest zainteresowane tym, co jedzą inni, potrafi wkładać przedmioty do buzi i traci odruch wypychania językiem (przydatny przy ssaniu).\"
I dalej... OD CZEGO ZACZAC...
\"Ja radziłbym zaczynać od papki jarzynowej. W Polsce najczęściej pierwszą papkę przyrządza się z marchewki. Jest wielce prawdopodobne, że dziecko zaciekawi jej intensywny kolor i słodkawy smak. Jeśli marchewka będzie mu smakować, po dwóch, trzech dniach można dodać do niej następne warzywo (np. seler albo ziemniak), a pod koniec tygodnia - łyżeczkę mięsa ugotowanego osobno.
Warto zacząć od warzyw korzeniowych (selera, marchewki, pietruszki, buraka, białej rzodkwi) i dyniowatych (dyni, cukinii, patisona, kabaczka). Te jarzyny rzadko uczulają, podobnie jak ziemniaki, które też warto wprowadzać na początku. W pierwszych zupkach powinno się raczej unikać warzyw, które mogą powodować uczucie wzdęcia: porów, cebuli, kapusty\".
Pozdr. :)