Coś dla miłośniczek placków ziemniaczanych. Mam znalezione przepisy, wszystkie sprawdzone pychotki.
Proste placki ziemniaczane (okolo 6 porcji)
6 dużych ziemniaków
1 cebula
1 jajko
2 łyżki mąki
szczypta soli
3 łyżki oleju do smażenia
Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
Dodać jajko i mąkę, szczyptę soli do smaku. Wymieszać na jednolitą masę.
Na patelni rozgrzać olej. Nakładać chochelką małe placki i smażyć po obu stronach przez 2-4 minuty.
Serowe placki ziemniaczane
1 kg ziemniaków, obranych i startych na tarce
1 jajko, roztrzepane
300 g startego sera comté lub gruyere
5 łyżek mąki
2 ząbki czosnku
1 mała cebula, posiekana
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju
W dużej misce wymieszać ziemniaki z jajkiem, serem, mąką, czosnkiem, cebulą, solą i pieprzem.
W dużej patelni na dużym ogniu rozgrzać olej. Poruszać patelnią, aby olej pokrył ją równomiernie. Przełożyć na patelnię masę ziemniaczaną, wyrównać łyżką i smażyć przez około 15 minut na dużym ogniu.
Zmniejszyć ognień na mały i smażyć na złotobrązowy kolor. Odwrócić na drugą stronę i smażyć, aż druga strona też będzie złotobrązowa. Odwrócić placek wprost na talerz i podawać.
Placki ziemniaczane z grubo startych ziemniaków
4 duże ziemniaki
1 cebula
1 jajko, rozbełtane
1 łyżeczka soli
2 łyżki mąki pszennej
mielony czarny pieprz do smaku
2 szklanki oleju roślinnego do smażenia
Do dużej miski zetrzeć na tarce o dużych oczkach surowe ziemniaki i cebulę. Odsączyć nadmiar płynu.
Wbić jajko, dodać sól i pieprz. Dodać tyle mąki (od 2 do 4 łyżek), by ciasto zrobiło się gęste.
Włączyć piekarnik na temperaturę ok. 95°C.
Na dno ciężkiej patelni wlać ok. 1/2 cm oleju i rozgrzać na średnim ogniu. Na gorący tłuszcz nakładać w niewielkiej odległości od siebie czubate łyżki ciasta i spłaszczać na placki grubości 1/4 cm. Podsmażyć z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Przełożyć na papierowy ręcznik, by odsączyć tłuszcz. Następnie położyć na talerz lub półmisek i włożyć do piekarnika, trzymając w cieple do chwili podania. Smażyć placki, aż całe ciasto zostanie wykorzystane