KARTACZE
Składniki
dla >6 osób
ziemniaki, 4-4,50 kg
mięso wieprzowe (łopatka), 1 kg
cebula, 2
czosnek, 6 ząbków
majeranek, do smaku
jajko, 1
sól,pieprz, do smaku
boczek wędzony lub surowy, 25 dkg
kostki bulionowe, 2-3
mąka ziemniaczana, 3 łyzki
Opis przygotowania
czas przygotowania: > 90 min
1. 1 kg ziemniaków ugotować,wystudzic i zemleć
2. resztę ziemniaków zetrzeć i odcisnąć z nadmiaru wody,surowe i ugotowane ziemniaki wymieszać ,dodac 3 łyzki mąki ziemniaczanej i krochmal powstały po odcisnięciu,dokładnie wymieszać
3. mięso zemleć dodac jajko,czosnek ,resztę przypraw i wymieszać
4. do duzego garnka wlac wodę ,dodac do niej kilka łyżek oleju,liście laurowe i ziele angielskie a także kostki bulionowe
5. zwilżonymi rękoma robić placki z ciasta ziemniaczanego wielkości dłoni,na to nakładac mięso zlepic i uformowac podłużne pyzy
6. wrzucac do gotującej wody
7. gotowac 45-60 minut
8. boczek usmażyc razem z cebulą i polewc nim kartacze
9. do kartaczy świetnie pasuje surówka z kapusty