Robię dzis pierogi i powidzcie mi czy dodajecie do ciasta jajko? a moze znacie jakis cud przepis na mięciutkie ciasto? a przy okazji co robicie na obiad?
Ja bokułę zapiekaną w cieście z serem. Do pierogów jajka nie dodaję, ale dokładnie Ci nie powiem bo zawsze jak robię to dzwonię do mamy... muszę kiedyś pozapisywać te przepisy;)
Do ciasta koniecznie ciepła woda, a miskę przykrywasz wilgotną ściereczką żeby nie wyschło. Ja jeszcze nie mam pomysłu, ale może mielone z buraczkami zasmażanymi.
pół kilograma mąki
jajko (najlepiej w temperaturze pokojowej)
ćwierć, do pół szklanki ciepłej wody
łyżka oleju
szczypta soli
(2012-10-25 11:41:08)
cytuj
Nie dodaję jajka, do ciasta koniecznie ciepła woda.
A dziś na obiad robię pizzę dla lubego, ja się dietuję:(
ojjj to nie zazdroszcze ;) robic pizze i jej nie zjesc ?!!!! :D
No niestety, ale swojego mężczyznę trzeba nakarmić, sam wodę na herbatę przypali ;) w tym tygodniu ominęły mnie już sajgonki, zapiekanka ziemniaczana i chińszczyzna :( życie jest ciężkie :P
(2012-10-25 12:04:06)
cytuj
Nie dodaję jajka, do ciasta koniecznie ciepła woda.
A dziś na obiad robię pizzę dla lubego, ja się dietuję:(
ojjj to nie zazdroszcze ;) robic pizze i jej nie zjesc ?!!!! :D
No niestety, ale swojego mężczyznę trzeba nakarmić, sam wodę na herbatę przypali ;) w tym tygodniu ominęły mnie już sajgonki, zapiekanka ziemniaczana i chińszczyzna :( życie jest ciężkie :P
no to Cie podziwiam .. ja bym nie dała rady robic takie smakołyki i ich nie zjesc:) jak ja sie zawsze odchudzałam to robiłam mu na obiad cos co ja nie lubie albo kazałam jechac do babci:P taka okrutna jestem :))) pozdrawiam
(2012-10-25 12:05:34)
cytuj
Nie dodaje jajka bo ciasto jest wtedy żółte i trochę twardsze. Mój tajny przepis na ciasto do pierogow i uszek to po prostu mleko i mąka :) ciasto jest bialuskie i bardzo delikatne :)