Odpowiedzi
a co jest w srodku ?
w tym przypadku nutella bo moj nie lubi z dżemem
poprosze o przepis. Ale mi smaka narobilas
nie ściemniam: nie może nie wyjść. 1 kg mąki
1,5 szkl mleka
15 dag masła
2 jaja
10 dag drożdży
7 łyżek cukru, sól i cos do środka ( krem czekoladowy czy dżem )
szklankę mleka gotujesz z masłem. w reszcie mleka rozpuszczasz drożdze. zalewasz gotującym sie mlekiem z masłem mąkę a po ostudzeniu dodajesz drożdze i jaja. wyrabiasz ciasto i zostawiasz do wyrośnięcia.
jak wyrośnie bierzesz po garści ciasta, rozwałkowujesz i dzielisz na trójkąty na które nakładasz "farsz" i zawiajasz jak na rogaliki.
Z kg mąki ile ok rogalików Ci wychodzi?
robie dośc spore więc jakieś dwie pełne michy jak na zdjęciu. najlepsze są jeszcze ciepłe ale spokojnie na następny i kolejny dzień jak zostają to z herbaty czy mlekiem sa pyszne.
a jak długo pieczesz? w jakiej temperaturze?
200 stopni i jakies 5-7 minut ale tego nie robie na czas, jak sie przyrumienią a mam kolejna partię to wyciągam. robie kolejne i zerkam na ich kolor. nie mogą być białe a jak sa przyrumienione to juz sa dobre ale jak nie masz kolejnej parti to minuta dłużej zle im nie zrobi.