rozszerzenie diety maluszka karmionego piersią kmdm |
2013-08-19 10:58
|
vote-up

Dobre pytanie

Słabe pytanie

Szczegóły
vote-down

od czego zaczyna się rozszerzanie diety ? czytałam ze trzeba wprowadzać gluten czyli np. kaszke manne po łyżeczce dziennie i teraz pytnie jest jakas specjalna kaszka manna dla dzieci ? i wiem ze sa specjalne kaszki z glutenem ale ja się jeszcze nigdzie z nimi nie spotkałam możecie mi cos doradzić ? nie wiem jak się za to zabrać ?

TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!

5

Odpowiedzi

(2013-08-19 11:20:38) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
lidilidi
ja zaczynałam od marchewki do której dodawałam na początku po łyżeczce kaszki glutenowej i potem zwiększałam ilość. dodawałam grysik pszenny Alnatura (kupiłam na Allegro) - nie trzeba go gotować tylko dodaje się wodę.
a gluten występuje w kaszkach ze zbóż: pszenica, orkisz, owies, jęczmień, żyto.
(2013-08-19 11:55:43) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
muffka
ehhh tez mi to wprowadzanie nowych produktów spędza sen z powiek...ja jakies 3 tyg temu zaczelam wprowadzać, zaczełam od jabłuszka - w słoiczkach - tak mi doradzil pediatra, po tygodniu (zeby sprawdzic czy nie ma alergii) marchewke, potem po tygodniu jarzynke...a co do manny to mozna dac ja do mleka, a mozna dac do jarzynki/owocu. Może być to zwykla manna, pół łyżeczki, gdzieś czytałam, że ugotowana.
W necie znalazłam coś takiego:
Kiedy wprowadzać gluten do diety dziecka karmionego piersią?
Zgodnie z nowymi wytycznymi powinno to być najwcześniej w 5. a najpóźniej w 6. miesiącu życia. Trzeba wprowadzać go stopniowo i zacząć od połowy łyżeczki kaszki lub kleiku zbożowego glutenowego raz dziennie (2-3 g na 100 ml). Po dwóch miesiącach można zwiększyć dawkę glutenu do 6 g.
Decyzję odnośnie momentu wprowadzenia glutenu i formy w jakiej zostanie to zrobione powinien ostatecznie podjąć rodzic w konsultacji z pediatrą, który zna dziecko. Warto też wiedzieć, że gluten można podawać dziecku w mleku matki lub bezpośrednio łyżeczką do buzi dziecka. Łączenie go z przecierem warzywny (jak to zostało zaproponowane w obowiązującym modelu żywienia, nie jest więc koniecznością). Jeśli jednak zdecydujesz się podać gluten z przecierem warzywnym, to pamiętaj, że najpierw musisz wprowadzić do diety dziecka warzywa i sprawdzić, czy dobrze je toleruje.
Obecnie panuje pogląd, że karmienie piersią co najmniej przez dwa miesiące od momentu wprowadzenia glutenu, zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii na gluten oraz celiakii." www.mamazone.pl
(2013-08-19 12:00:43) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
muffka
zapomniałam jeszcze dodać, że ja wprowadziłam gluten (kilka dni temu) w postaci kaszki gotowej bobovita - manna mleczna - czyli taka z mlekiem modyfik - wystarczy dodac wode, stwierdzilam ze jak mala dostanie pol lyzeczki mleka modyf nic sie nie stanie;) Robiłam jej to w miseczce z malutkiej proporcji, dawalam jej łyżeczke a sama zjadalam resztę ;)
(2013-08-19 12:46:14 - edytowano 2013-08-19 12:47:14) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
bonita
Gluten w postaci kaszy manny (Bobovita ma) do posiłków dodawałam w szóstym miesiącu życia. Do każdego obiadku wsypywałam troszkę manny. Tak najprościej. Wprowadzanie rozpoczęłam od warzyw. Na słodkie kaszki czy też deserki przyszła później pora. Od 7 miesiąca życia do obiadków dołączyłam podawanie owoców, w 9 miesiącu życia wprowadziłam kaszki. Syn pięknie przybierał na wadze, nie było potrzeby \"podtuczania\" Go kaszkami od samego początku. Acha, manna z Bobovity jest też bez mleka i taka polecam dodawać do obiadków :)
(2013-08-19 17:27:14) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
marcelka089
ja gotowałam zwykłą kaszę mannę na wodzie i dodawałam do ugotowanej marchwi. ilość zwiększałam intuicyjnie.

Podobne pytania