a gluten występuje w kaszkach ze zbóż: pszenica, orkisz, owies, jęczmień, żyto.
2013-08-19 10:58
|
od czego zaczyna się rozszerzanie diety ? czytałam ze trzeba wprowadzać gluten czyli np. kaszke manne po łyżeczce dziennie i teraz pytnie jest jakas specjalna kaszka manna dla dzieci ? i wiem ze sa specjalne kaszki z glutenem ale ja się jeszcze nigdzie z nimi nie spotkałam możecie mi cos doradzić ? nie wiem jak się za to zabrać ?
TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!
Odpowiedzi
a gluten występuje w kaszkach ze zbóż: pszenica, orkisz, owies, jęczmień, żyto.
W necie znalazłam coś takiego:
Kiedy wprowadzać gluten do diety dziecka karmionego piersią?
Zgodnie z nowymi wytycznymi powinno to być najwcześniej w 5. a najpóźniej w 6. miesiącu życia. Trzeba wprowadzać go stopniowo i zacząć od połowy łyżeczki kaszki lub kleiku zbożowego glutenowego raz dziennie (2-3 g na 100 ml). Po dwóch miesiącach można zwiększyć dawkę glutenu do 6 g.
Decyzję odnośnie momentu wprowadzenia glutenu i formy w jakiej zostanie to zrobione powinien ostatecznie podjąć rodzic w konsultacji z pediatrą, który zna dziecko. Warto też wiedzieć, że gluten można podawać dziecku w mleku matki lub bezpośrednio łyżeczką do buzi dziecka. Łączenie go z przecierem warzywny (jak to zostało zaproponowane w obowiązującym modelu żywienia, nie jest więc koniecznością). Jeśli jednak zdecydujesz się podać gluten z przecierem warzywnym, to pamiętaj, że najpierw musisz wprowadzić do diety dziecka warzywa i sprawdzić, czy dobrze je toleruje.
Obecnie panuje pogląd, że karmienie piersią co najmniej przez dwa miesiące od momentu wprowadzenia glutenu, zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii na gluten oraz celiakii." www.mamazone.pl