albo zrób jakiekolwiek muffiny, wszyscy je lubią,zajmują 30 minut, z czego 23 minuty spędzają w piekarniku..:)
no i możesz wykorzystać to, co masz w domu:)
(2013-01-06 21:21:29)
cytuj
Skoro przepis to raczej nie interesują chyba Cię te chemiczne ciasta i ciastecza ... Ja polecam szarlotkę sypaną :) więc : 1kg jabłek (ubrać-starkować-odsączyć sok), 1 szklanka mąki, 1 szkl kaszy mannej, 1szkl cukru (ja daję trochę mniej bo nie lubie ciast ,,słodkich,,- i daję cukier brązowy), 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, cynamon, ok 1/3 kostki masła. Produkty suche mieszasz, dzielisz na 3 części a następnie do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą wsypujesz 1/3 masy sypkiej, nakładasz na nią 1/2 odciśniętych jabłek, później kolejna porcja (1/3) masy suchej, jabłka i masa sucha. Na wierzchu układasz małe kawałki masła (ja posypuje jeszcze płatkami migdałów, a gdy jest sezon na śliwki to jedną część jabłek zastępuje śliwkami). Pieczemy 45min (ja piekę 30min góra/dół, a ostatnie 15min sam dół- jak zacznie szybko łapać kolor to przykrywam folią alum.) w 160stopniach... Pyszne :)
(2013-01-07 07:22:11)
cytuj
3 szklanki platkow owsianych 1 szklanka mąki (wrocławska - moze tez byc jakas ciemna wtedy ciasteczka wyjda brazowe a nie biale1/2 szklanki cukru pudru1 1/2 lyzeczki proszku do pieczeniacukier waniliowy1 kostka masła (moze byc margaryna ale w smaku juz roznica)- musza byc bardzo miekkie orzechy mielone, czekolada, slonecznik, sezam, rodzynki, wszystko wrzucamy do recznego termomiksa i napierdalamy w celu polaczenia wszystkich skladnikow.jak bedzie za suche jak wióry to mozna dac 25 g wiecej masla.blacha, papier do pieczenia i formujemy kulki na poczatek w dosc duzych odstepach bo np mi za pierwszym razem bo dalam za duzo masla wszystko na blaszce polaczylo sie w jedna calosc :-)ot kuchara!piekarnik na 180st i pieczeny w zaleznosci od uzyskanego efektu, ale przy nowoczesnym sprzecie 10-12 min