2011-01-14 14:17
|
Moj maz przyniosl od chodowcy dwadziescia golebi i mowi,ze to najlepsze mieso dla dzieci.Ja mam troche obaw,czy to mieso nie musi byc przebadane?
Odpowiedzi
A...i każde mięso musi być przebadane. I co z tym gołębiem dalej..? że do gara i gotować? czy do brytfanki i piec..? W dobie ptasiej grypy...
http://www.fakt.pl/Hodowal-golebie-na-mieso,artykuly,38476,1.html
""""Mniej już dzisiaj znanym jest rosół z gołębi. "Gołębiowy rosół" gotuje się na Śląsku, w Wielkopolsce, i rzadko już na Kujawach. Kiedyś przed laty hodowla gołębi i królików dla Ślązaków zawsze stanowiła antidotum na ciężką pracę w kopalniach. Uważano, że mięso młodych gołębi, a szczególnie ugotowany z nich rosół, pomaga po porodzie szybko odzyskać siły i zdrowie. Również współcześnie uważa się podobnie. Rosół z gołębia ze względu na delikatne mięso jest bardzo wartościowym pożywieniem dla ludzi chorych i rekonwalescentów. Wywar z ugotowanego gołębia, powinien być spożywany przede wszystkim przez dzieci, ponieważ zawiera mało tłuszczu, a posiada dużo wartości odżywczych.
doda jeszcze na koniec że moja mała jak dostaje rosołek z gołębia to się trzęsie, tak bardzo lubi :)
Ponoc jest bardzo zdrowy.
Sama nigdy nie przyrzadzalam nic z golebi, bo nie jem miesa.
Jezeli macie to mieso ze znanego zrodla to nie balabym sie.
Niby takie w sklepach wszystko przebadane a tu nagle BUM, jaja z dioksyna, mieso z czyms tam... itd...
Te badania to "wiele" warte sa.