Owoce i warzywa
Jeżeli chodzi o owoce, niestety nie mamy zbyt dużego pola do popisu. Bez obaw możesz jeść banany i jabłka, ostrożnie brzoskwinie. Unikaj przede wszystkim gruszek i tzw. pestkowców, a więc wiśni, czereśni, śliwek, moreli. Mogą (choć nie muszą) powodować kolki. Uczulać mogą przede wszystkim truskawki i cytrusy. Wszelkie przetwory z tych owoców, a także owoce suszone, które są konserwowane chemicznie, również powinnaś wykluczyć z diety.
Jeżeli chodzi o warzywa, możesz bez obaw jeść wszystkie tzw. warzywa zielone – ogórki, kapustę pekińską, szpinak, koperek, pietruszkę i wszystkie rodzaje sałat. Poza tym marchewkę (polecam soki ze świeżej marchwi, są smaczne, zdrowe i podobno też pobudzają laktację) i ziemniaki.
Unikaj czosnku, bo zmienia smak mleka. Wyklucz z diety wszystkie warzywa wzdymające (kapusta, kalafior, brokuły, groch, fasola, bób), bo najczęściej powodują kolki. Seler i pomidory zawierają silne alergeny, obserwuj dziecko, kiedy zdarzy Ci się je zjeść. Nie jedz grzybów.
Sery
Na pewno jedz ostrożnie, bo są ciężkostrawne, ale nie powinnaś jeść serów pleśniowych, pikantnych oraz twarożków.
Tłuszcze
Nie stosuj żadnych substytutów, jedz tylko i wyłącznie masło oraz oliwę z oliwek. Unikaj smalcu.