Super.Wypróbuję któregoś dnia.=D
Rajski batonik - bounty
rika|- 100 g wiórków kokosowych
- 50 ml kremówki
- 40 g cukru pudru
- 40 g masła
- opcjonalnie: kilka kropli aromatu rumowego lub kokosowego
- 150 g mlecznej czekolady
W naczyniu wymieszać wiórki z cukrem pudrem. W małym garnuszku podgrzać kremówkę i masło, aż masło się rozpuści. Rozpuszczoną miksturę wlać na wiórki, dodać aromatu, wymieszać.
Z mikstury uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (będzie ciężko, ale raczej ściskając wiórki w dłoni). Najlepiej zrobić to tak po 10-15 minutach, wtedy masło zaczyna deliaktnie twardnieć i jest łatwiej. Układać je na papierze do pieczenia, przykryć folią aluminiową, schłodzić przez minimum godzinę.
Rozpuścić mleczną czekoladę (w kąpieli wodnej lub mikrofali). Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie (można sobie pomóc wykałaczką), wyłożyć na papier, by czekolada stwardniała. Najlepiej do lodówki :)
Czekolada szybciej stwardnieje. Ja użyłam mleczna milkę bo wtedy smak batonika jest identyczny jak ten "sklepowy" :)
Smacznego :)
Komentarze
Wyświetlono: 1 - 10 z 20.
Dużo czasu nie zajmuje, szybko się robi tylko trzeba czekać ale w tym czasie można zrobic coś inego :)
A smak nie do opisania :)
jutro robie:)czym moge zastapic kremowke??
Marti a nie masz jakiejś śmietany 30% do deserów?
a no mam:)
Jezzzzu a ja tak lubie bounty... Nie! Nie bede robic :P na diecie cholera jestem! :P
Rika! Rodzić! A nie nam tu w głowach mieszać! ;)
że Ty masz jeszcze siłę robić takie smakołyki :) dzięki za przepis :)
łee nie lubie kokosu!
za to mąż uwielbia :D
nie masz czasem przepisu na jakiegos marsa lub snickersa? :P
ojjj musialas:D ja na diecie:P mniam teraz diete szlag trafil:P
a ja mam przepis na 3bita polecam mniemmmmmm:D