Nie ale jeszcze jest takie rafaello bez pieczenia na przykład :)
Rajski batonik - bounty
rika|- 100 g wiórków kokosowych
- 50 ml kremówki
- 40 g cukru pudru
- 40 g masła
- opcjonalnie: kilka kropli aromatu rumowego lub kokosowego
- 150 g mlecznej czekolady
W naczyniu wymieszać wiórki z cukrem pudrem. W małym garnuszku podgrzać kremówkę i masło, aż masło się rozpuści. Rozpuszczoną miksturę wlać na wiórki, dodać aromatu, wymieszać.
Z mikstury uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (będzie ciężko, ale raczej ściskając wiórki w dłoni). Najlepiej zrobić to tak po 10-15 minutach, wtedy masło zaczyna deliaktnie twardnieć i jest łatwiej. Układać je na papierze do pieczenia, przykryć folią aluminiową, schłodzić przez minimum godzinę.
Rozpuścić mleczną czekoladę (w kąpieli wodnej lub mikrofali). Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie (można sobie pomóc wykałaczką), wyłożyć na papier, by czekolada stwardniała. Najlepiej do lodówki :)
Czekolada szybciej stwardnieje. Ja użyłam mleczna milkę bo wtedy smak batonika jest identyczny jak ten "sklepowy" :)
Smacznego :)
Komentarze
Wyświetlono: 11 - 20 z 20.
lece do sklepu i zabieram sie do roboty:)
uwielbiam bounty!!
dziękki
a na rafaello też mam przepiss
i na ptasie mleczko własnej roboty!! pychaaaaa
juz skopiowalam i zamierzam zrobic bo uwielbiam kokos :)
dziewczyny a moze ktoras z Was ma przepis na kokosanki,chyba tak sie nazywaja ciasteczka kokosowe) ???
Ja bounty nie lubie, ale rafaello uwielbiam, a bedzie to w sumie coś podobnego jak migdała dam w środek, wiórkami obsypia a czekoladę wykorzystam do środka.
Pychaa. ; *
Pychaa. ; *
ojejku jak to apetycznie brzmi i pewnie musi tez tak smakowac:)
no niestety jestem karmiaca i chyba nie bardzo moge sobie na to pozwolic :(
zrobiłam. mega!