w sobote jade do tesciowej wyciagnac przepisy
2010-08-18 21:30
|
poniewaz pytanie już było i wiemy kto się zajmuje i może podzielic się własnymi przepisami ciągnąc to dalej proszę o wpisywanie przepisów zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci.. :)
TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!
Odpowiedzi
w sobote jade do tesciowej wyciagnac przepisy
1.Sałatka ogórkowa:
-4 kg ogorków (umyte pokrojone za skórka w plastry)
-4 czerwone papryki (pokrojone w paski)
-30 dag cebuli (posiekane w paski)
-liść selera (posiekane drobno)
To wszystko zalać 9 szklankami wody i 1 szklanką soli.Zostawić na 2 godziny.
ZALEWA:
3 szkl. wody,
2 szkl. octu,
4 szkl. cukru.
Zalac i wkładac do słoików.
Kupić dowolna ilość pomidorów najlepiej małe. Smażyć na patelni aż puszcza sok. Dosolić, wkładac do słoików, zalać łyżeczka oleju.
A mała prośba jakbyś mogła napisz ile można takie cuda przechowywac np.ten przecier i smażyc na oleju czy tak same na patelni ?
Goniaem: Smazyc same bez oleju, najlepiej gdyby to była patelnia teflonowa bo wtedy nic do niej nie przywiera. Powiem Ci że u mnie to stoi rok bo w takim czasie jest zjedzone :), ale jeżeli jest to odpowiedni przygotowane i maja odpowiednie miejsce (jak wiadomo zawsze moze jakis słoik sie popsuć) to słyszałam że moga stac ok 3 lat ja bym proponowała nie trzymac dłużej niz 2 :)
60 dag porzeczek czerwonych
60 dag malin
50 dag cukru
Pół szklanki wody
Maliny świeże, dojrzałe przebierz, włóż na chwilę do zakwaszonej wody, aby sprawdzić czy owoce nie są robaczywe, odcedź, zasyp cukrem i odstaw na kilka godzin, żeby puściły sok. Porzeczki umyj, oczyść zalej wodą, rozgotuj na małym ogniu i przetrzyj przez sito. Maliny, razem z sokiem, delikatnie podgrzewaj, a następnie gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, zszumuj. Kiedy syrop z malinami stanie się przezroczysty możesz już dodać gorący przecier z porzeczek. Całość gotuj jeszcze 20 minut a gdy kropla wylana na zimny spodek krzepnie, dżem, po ostudzeniu, możesz przełożyć do przygotowanych słoików i zapasteryzować (gotowac słoiki ok 15 min od zagotowania w duzym garnku)
czasami wpadne w dziesiatke z pytaniami.
AnnaN zaloz klub :)
1 kg fasolki szparagowej
1,5 kg pomidorów
sól
cukier
łyżeczka słodkiej papryki
odrobina chili
Fasolkę umyć i oczyścić, wrzucić w osolony wrzątek z dodatkiem cukru i gotować do miękkości.
Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki , rozgotować w małej ilości wody, przetrzeć lub zmiksować blenderem doprawić do smaku.
Włożyć fasolkę do słoików, zalać gorącym przecierem. Pasteryzować ok 20 min.