2011-12-06 18:24 (edytowano 2011-12-06 18:26)
|
Jak mozna przerobic swiateczne ,wigilijne potrawy aby nie byly szkodliwe dla dziecka.Pierogi z czym skoro nie z kapusta i grzybami?jak ze smarzonymi rybami?czy rybe po grecku moze karmiaca jesc?barszcz czerwony,makowiec?makowki??itd....
Odpowiedzi
(...) Nic się nie stanie jeśi zjesz dwa pierogi z kapustą czy odrobinę kutii. Najlepszą receptą jest umiar i zdrowy rozsądek.(...)
Ryby (karp, śledź) - możesz je jeść, jeśli dziecko nie ma na nie alergii. Cebulkę z sałatki śledziowej sparz lub zastąp czerwoną (łagodniejszą). Zamiast smażonego karpia lepiej zjedz rybe pieczoną w folii lub ugotowaną na parze, np. łososia.
Grzyby (zupa grzybowa) - są ciężkostrawne, dlatego lepiej zjedz barszcz (to samo tyczy się chyba pierogów z grzybami).
Kapusta (pierogi, kapusta wigilijna) - jest ciężkostrawna, a większa jej ilość może spowodować wzdęcia (wzłaszcza u maluszka karmionego piersią). Farsz do pierogów zrób np. z mięsa (teraz już można je jeść w Wigilię). Jeśli nie jesz jajek, ciasto na pierogi wyjdzie też bez nich.
Cytrusy (pomarańcze, mandarynki, grejfruty) - podaje się je na deser, skórka bywa dodatkiem do ciast (np. keksu). Rzadko uczulają gruszki, jabłka, banany, morele. Pamiętaj, że po ugotowaniu czy upieczeniu owoce są mniej alergizujące.
Orzeczy (szczególnie ziemne, kutia) - lepiej zastąp je suszonymi figami czy migdałami.
Mak makowiec, kluski z makiem, kutia) - jeśli dania nie zawierają go zbyt dużo, połasuchuj. W kutii oprócz maku są też orzechy i miód, nie jest też łatwostrawna, więc nie przesadzaj z ilością.
Miód (kutia, piernik) - miód zastąp cukrem, orzechy migdałami (dobrze wpływają na laktację). Piernik bez niego będzie mniej aromatyczny, ale też smaczny.
Czekolada - jest np. w polewie do piernika, ale mała ilośćnie powinna zaszkodzić. Może zrób dla siebie mós owocowy? Wystarczy zmiksować jabłka, gduszki z odrobiną cukru.
Możesz jeść bez obaw:
Barszcz czerwony - jest lekkostrawny i odżywczy. Buraki mają dużo błonika i soli mineralnych. Lepiej jednak nie jedz barszczu z kiszonych buraków, ale z ugotowanych (będzie łagodniejszy), zakwaś go kilkoma kroplami cytryny.
Kisiel żurawinowy - to bardzo zdrowe danie wigilijne. Zurawiny działają antybakteryjnie i mają wiele witamin.
Kompot z suszonych owoców - suszone gruszki, jabłka, morele, śliwki są cennym źródłem skłądników mineralnych. W umiarkowanej ilości poprawiają trawienie (zwłaszcza śliwki), w dużej mogą mieć działanie przeczyszczające. Pamiętaj by przed gotowaniem porządnie umyć owoce.
drożdzowe ciasto - to zdrowa i bezpieczna potrawa ze świątecznego stołu.
Mnie to ominie, bo rodze w lutym, do nastepnych świąt nie bede już pewnie karmić.
Zazdroszczę troszkę, że będziesz miała Maleństwo już na Święta. Ja muszę czekac do stycznia. Życzę szybkiego i bezbolesnego porodu :)