Dziewczyny,
znowu potrzebuję Waszej pomocy...
Co dajecie swoim dzieciom, w wieku 8-12 mc, do drugiego dania? - mam na myśli warzywa, choć możecie napisać w ogóle co gotujecie Waszym pociechom:)
Ja cieszyłam się, że mojej myszce tak samokował szpinak, że przedobrzyłyśmy - jadła go od tygodnia codziennie jako dodatek do drugiego dania (bo jest na pograniczu anemii)i dopiero dzisiaj zorientowałam się, że problemy brzuszkowe, które trwają od 3-4 dni są właśnie nim spowodowane ("mankamentem jest to, że szpinak zawiera kwas szczawiowy, który w połączeniu z wapniem tworzy nierozpuszczalny związek - szczawian wapnia (patrz: SZCZAW), nieprzyswajalny przez organizm")...
Teraz szpinak nie częściej niż 2 razy w tygodniu, a dodatkowo dużo płynów, żeby wypłukać nerki....
Trochę odbiegłam od tematu, ale to tak ku przestrodze, bo dużo mówi się o zaletach szpinaku, ale ot takie ważne informacje jakoś umykają...:(
Z góry dziękuję za odpowiedzi:*
Odpowiedzi
Małej gotuję potrawki mięsne lub z soczewicą, gęste zupy (barszcz ukraiński, krupnik itp.), rybkę po grecku(bez smażenia), do tego bataty albo makaron, czasami ziemniaki. Do obiadków dodaję pół żółtka. Na kolację i śniadanie kaszki razowe z MM i owocami. W ramach deserków surowe owoce same albo z twarożkiem lub jogurtem i dziecięcym ciasteczkiem. Nie używam soli ani cukru, z przypraw cynamon, wanilię, imbir, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kurkumę, kmin, kolendrę, natkę i koperek z surowych.
Do picia rozcieńczony sok lub woda. No i cycuś rano i wieczorem.
Przy rozszerzaniu diety korzystam z tej stronki:
http://www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/co-kiedy-w-diecie-dziecka/934-produkty-spozywcze-w-diecie-dziecka-ktore-ukonczylo-9-miesiac-zycia.html