Warzywa do drugiego dania - 8-12mc niemowlę oelao |
2011-10-12 20:05
|
vote-up

Dobre pytanie

Słabe pytanie

Szczegóły
vote-down

Dziewczyny,
znowu potrzebuję Waszej pomocy...
Co dajecie swoim dzieciom, w wieku 8-12 mc, do drugiego dania? - mam na myśli warzywa, choć możecie napisać w ogóle co gotujecie Waszym pociechom:)
Ja cieszyłam się, że mojej myszce tak samokował szpinak, że przedobrzyłyśmy - jadła go od tygodnia codziennie jako dodatek do drugiego dania (bo jest na pograniczu anemii)i dopiero dzisiaj zorientowałam się, że problemy brzuszkowe, które trwają od 3-4 dni są właśnie nim spowodowane ("mankamentem jest to, że szpinak zawiera kwas szczawiowy, który w połączeniu z wapniem tworzy nierozpuszczalny związek - szczawian wapnia (patrz: SZCZAW), nieprzyswajalny przez organizm")...
Teraz szpinak nie częściej niż 2 razy w tygodniu, a dodatkowo dużo płynów, żeby wypłukać nerki....
Trochę odbiegłam od tematu, ale to tak ku przestrodze, bo dużo mówi się o zaletach szpinaku, ale ot takie ważne informacje jakoś umykają...:(
Z góry dziękuję za odpowiedzi:*

TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!

4

Odpowiedzi

(2011-10-12 21:24:08) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
claire1983
Mój mały jadł już w tym okresie praktycznie wszystkie warzywa sam rączką. Dostawał fasolkę szparagową, brokuły, kalafiora, pomidory, brukselkę, cukinię i wiele innych sezonowych warzyw z własnego ogródka, uwielbia np. buraczki (uwaga wszystko totalnie brudne i nie do odprania), bób a od niedawna dostaje też ogórki kiszone, kapustę i inne cięższe do strawienia pokarmy. Wszystko rewelacyjnie toleruje, nie dosaje dodatkowych witamin a wyniki ma książkowe i nigdy nie chorował (poza wirusówką) także polecam Ci abyś dawała maluchowi wszystko co się nawinie jeśli chodzi o warzywa.
(2011-10-13 10:07:25) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
agix76
Ola je wszystkie możliwe warzywa, ale nie wszystkie niestety lubi. Wrogami są brokuły i papryka. Szpinak wcale nie jest taki dobry, bo żelazo które zawiera jest trudno przyswajalne. A na anemię spowodowaną niskim żelazem świetne są suszone morele. Dla dziecka muszą być niesiarkowane, łatwo je poznasz bo są brązowe a nie pomarańczowe. Zalewasz na noc wodą, rano zalewasz nową i zagotowujesz. Dla mniejszego dziecka do miksera, dla starszego posiekać.
Małej gotuję potrawki mięsne lub z soczewicą, gęste zupy (barszcz ukraiński, krupnik itp.), rybkę po grecku(bez smażenia), do tego bataty albo makaron, czasami ziemniaki. Do obiadków dodaję pół żółtka. Na kolację i śniadanie kaszki razowe z MM i owocami. W ramach deserków surowe owoce same albo z twarożkiem lub jogurtem i dziecięcym ciasteczkiem. Nie używam soli ani cukru, z przypraw cynamon, wanilię, imbir, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kurkumę, kmin, kolendrę, natkę i koperek z surowych.
Do picia rozcieńczony sok lub woda. No i cycuś rano i wieczorem.
(2011-10-13 10:47:54) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mona410
kukurydze ,marchewke, groszek ( groszek uwielbia wybiera sam groszek czasami z talerza) buraczki, ogorek kiszony , ale ja nie mam z nia problemu,zjada praktycznie wszystko co sie jej da.

Podobne pytania