jak ugotować taki dobry rosołek ?? mama92 |
2013-06-26 09:51
|
vote-up

Dobre pytanie

Słabe pytanie

Szczegóły
vote-down

Czy dostanę tu może przepis na taki pyszny rosołek który nie zawiera vegety, magii, kostki rosołowej a jest tak samo pyszny a zdrowszy jakby był z tymi ulepszaczami smaku ??

Byłby idealny dla nas na niedzielę a i mały by mógł go zjeść :))

TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!

12

Odpowiedzi

(2013-06-26 09:55:07) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
natalia22
U mnie w domu tylko taki rosół się je;) rosół z kostkami itd... to nie rosół;)
(2013-06-26 10:36:36) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mikijulki
kurczaka w kawałkach wypłukaj daj do garczka zalej zimna woda i postaw na palniku, gotuj jak zaczna pojawiac sie szumowiny to je musisz zbierac .Gdy rosół sie zagotuje to mozesz zmniejszyc na mniejszy gaz i wtedy dodac marchewki całei pietruszke, ja daje jeszcze por seler razem wiąze nicia i to wrzucam do rosołku i do tego cebula, alewupce podpiekam ja na palniku.Gotuje rosolek i przyprawiam tylko sola i pieprzem.
(2013-06-26 10:38:14) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mama92
kurczaka w kawałkach wypłukaj daj do garczka zalej zimna woda i postaw na palniku, gotuj jak zaczna pojawiac sie szumowiny to je musisz zbierac .Gdy rosół sie zagotuje to mozesz zmniejszyc na mniejszy gaz i wtedy dodac marchewki całei pietruszke, ja daje jeszcze por seler razem wiąze nicia i to wrzucam do rosołku i do tego cebula, alewupce podpiekam ja na palniku.Gotuje rosolek i przyprawiam tylko sola i pieprzem.
tych szumowin się nie wyciąga tylko trzeba je zamieszać ponieważ jest w nich najwięcej witamin :)) a jakaś pietruszka koperek zioła ?? nic z tego ??
(2013-06-26 10:40:59) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
amelka81
dobry rosół powinien gotowac sie 4-5 godz tzn nie gotowac na duzym ogniu tylko tak pyrkolić na małym ogniu
(2013-06-26 10:50:09) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mikijulki
kurczaka w kawałkach wypłukaj daj do garczka zalej zimna woda i postaw na palniku, gotuj jak zaczna pojawiac sie szumowiny to je musisz zbierac .Gdy rosół sie zagotuje to mozesz zmniejszyc na mniejszy gaz i wtedy dodac marchewki całei pietruszke, ja daje jeszcze por seler razem wiąze nicia i to wrzucam do rosołku i do tego cebula, alewupce podpiekam ja na palniku.Gotuje rosolek i przyprawiam tylko sola i pieprzem.
tych szumowin się nie wyciąga tylko trzeba je zamieszać ponieważ jest w nich najwięcej witamin :)) a jakaś pietruszka koperek zioła ?? nic z tego ??
nie kochana szumowiny siezbiera sa ochydne , fuj niezjadłabym z nimi. tak gotuje rosół tak 4-5 godz na małym tylko na poczatku na duzym ogniu ma sie zagotowac i potem zmniejsza sie.No na talerz dasz makaron , wyciag marchewke z rosołu pokrój w kostke i daj pietruszki pokrojonej i zalej rosołkiem. SMACZNEGO:)
(2013-06-26 12:17:52) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
malinka05
U nas prawdziwy rosół musi być na wołowinie (tańsze rosołowe kawałki) i kurczaku (cały lub jak u mnie po wykrojeniu piersi i udek na inne danie lub kawałki). Umyte mięso wkładasz do --> zimnej wody, zagotowujesz, zbierasz szumy, aby był klarowny. Dodajesz liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren czarnego pieprzu. Gotujesz na malutkim ogniu, aby tylko pyrkało, po ok 1-1,5 h wyjmujesz kurczaka ( bo się rozpadnie) wołowinę gotujesz jeszcze z 1,5h. Teraz dodajesz włoszczyznę : u mnie seler, pietruszka, marchewka, kawałek kapusty, opieczona cebula. Po godzince - kapustę, cebulę - odcedzam wyrzucam. Wkładam kurczaka i solę, gotuję chwilę. Przy wydawaniu na makaron kroję trochę marchewki z rosołu i sypię natką pietruszki, zalewam gorącym rosołem, w młynku podaję na stół pieprz dla tych co lubią ostro. Wygląda skomplikowanie, ale to się praktycznie samo gotuje. Smacznego :)
(2013-06-26 12:31:39) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
silver20
kurczaka w kawałkach wypłukaj daj do garczka zalej zimna woda i postaw na palniku, gotuj jak zaczna pojawiac sie szumowiny to je musisz zbierac .Gdy rosół sie zagotuje to mozesz zmniejszyc na mniejszy gaz i wtedy dodac marchewki całei pietruszke, ja daje jeszcze por seler razem wiąze nicia i to wrzucam do rosołku i do tego cebula, alewupce podpiekam ja na palniku.Gotuje rosolek i przyprawiam tylko sola i pieprzem.
rosół się waży a nie zagotowuję :)
(2013-06-26 12:39:03) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
silver20
Ja rosół robię tak.
Ćwiartuję kuraka myję i do gara, jakieś mięsko wołowe koniecznie żeby było z kostką ! myję te mięsko na kostce i do gara dodaję marchew, selera, pietruszkę i por ( ale por tylko zieloną części ) ważę na małym ogniu z 3-4 godziny ( jak zacznie wrzeć to dolewam po trochę wody ) szumki zbieram bo nie wyobrażam sobie nie klarownego rosołu, na 30 min przed zagotowaniem rosołu dodaję sparzoną na ogniu cebulkę, chwilkę warzę dodaję sól i pieprz zagotowuję wył i git rosół. Wyciągam mięsko przecedzam z warzyw i mam super żółciutki rosół
(2013-06-26 12:42:49) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mama92
kurczaka w kawałkach wypłukaj daj do garczka zalej zimna woda i postaw na palniku, gotuj jak zaczna pojawiac sie szumowiny to je musisz zbierac .Gdy rosół sie zagotuje to mozesz zmniejszyc na mniejszy gaz i wtedy dodac marchewki całei pietruszke, ja daje jeszcze por seler razem wiąze nicia i to wrzucam do rosołku i do tego cebula, alewupce podpiekam ja na palniku.Gotuje rosolek i przyprawiam tylko sola i pieprzem.
tych szumowin się nie wyciąga tylko trzeba je zamieszać ponieważ jest w nich najwięcej witamin :)) a jakaś pietruszka koperek zioła ?? nic z tego ??
nie kochana szumowiny siezbiera sa ochydne , fuj niezjadłabym z nimi. tak gotuje rosół tak 4-5 godz na małym tylko na poczatku na duzym ogniu ma sie zagotowac i potem zmniejsza sie.No na talerz dasz makaron , wyciag marchewke z rosołu pokrój w kostke i daj pietruszki pokrojonej i zalej rosołkiem. SMACZNEGO:)
te szumowiny jak je wymieszasz znikają i nie znajdziesz ich na talerzu w takiej postaci w jakiej wyciągasz :)
(2013-06-26 12:45:43) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mama92
rosól jest klarowy z szumowinami !! :) jak sie je wymiesza że tak powiem ta piana się rozpuszcza i jej nie widać :) rosół jest czyściutki żółciutki i wzbogacony w cenne witaminy których wy się pozbywacie :)

Podobne pytania