Cisz tu ostatnio jak makiem zasiał
Wakacje i dziewczyny nie gotują
Cisz tu ostatnio jak makiem zasiał
Wakacje i dziewczyny nie gotują
No ja wróciłam już z wakacji i znowu gotuję ;)
Wczoraj natknęłam się i dziś wypróbowałam świetny przepis na
Zapiekanka z kaszy jaglanej Składniki: szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki masła 40 dag pieczarek 2 cebule sos sojowy 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 2 łyżki oliwy 15 dag twardego sera feta 2 łyżki szczypiorku masło do wysmarowania formy sól, pieprz Etapy przygotowania Kaszę przelać wrzątkiem, odcedzić. W garnku zagotować bulion z łyżką masła. Wsypać kaszę, ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować około 30 minut.Cebule obrać i posiekać. Pieczarki obrać, usunąć trzonki, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pieczarki, trochę sosu sojowego, skórkę z cytryny, szczypiorek, doprawić świeżo mielonym pieprzem, smażyć, aż sos odparuje, mieszając od czasu do czasu. Pieczarki przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzać resztę masła i zeszklić cebulę.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać warstwami na przemian: kaszę, cebulę, kaszę, pieczarki i kaszę. Wierzch posypać pokruszoną fetą. Zapiekać ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Podawać z sosem pomidorowym.
Pycha! Ja dodałam jeszcze paprykę do tych pieczarek. A na wierzchu pod fetą trochę żółtego sera.
Nowy wypróbowany przepis
CHIŃSZCZYŹNIAK =D
Składniki
Ciasto naleśnikowe: - 20 dag mąki, - 2 jajka, - łyżka oliwy, - 250 ml mleka, - 250 ml wody mineralnej gazowanej (żeby spulchnić ciasto), - szczypta soli i pieprzu, - bardzo płaska, niepełna łyżeczka kurkumy (żeby nadać ładny kolorek). Farsz: - 1 pierś kurczaka średniej wielkości, - 1 mała cebulka, - 1 opakowanie mieszanki chińskiej (mrożonej), - ok. 5-6 szt. pieczarek, albo papryka, - trochę oleju, - sól, pieprz i curry (do smaku). Sos czosnkowy: Tak naprawdę to potrzebna jest tylko śmietana, czosnek oraz musztarda. Składniki te należy dobrać do tzw. smaku i od pożądanej ilości sosu. Ja dodatkowo dodałam posiekany szczypiorek oraz koperek i oczywiście przyprawiłam nieco solą i pieprzem. Ot cały sos =)
Chińszczyźniak to nic innego jak uroczy i prosty w obsłudze naleśnik+mieszanka chińska z dodatkami.
Etapy przygotowania
Na samym początku należy przygotować ciasto naleśnikowe...czyli mieszamy wszystkie wymienione wcześniej składniki aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Po przygotowaniu ciasta, zanim jeszcze zaczniemy smażyć naleśniki, można przygotować sobie całą resztę. [A więc]...Pieczarki płuczemy, a następnie ścieramy je na tarce (grube oczka) i kroimy drobniutko cebulkę. Całość (cebulę i pieczarki) wrzucamy do garnka z niewielką ilością oleju. Włączamy palnik i do dzieła-niech się robi ;P
W tzw. międzyczasie kroimy w kostkę pierś kurczaka i pokrojoną odstawiamy, póki co, na bok.
Zaczynamy smażyć naleśniki, pilnując jednocześnie naszych pieczarek. Gdy już się przyduszą, dorzucamy do nich filet z kurczaka i pilnujemy do momentu, gdy mięso będzie gotowe.
Znów w tzw. międzyczasie w rondelku z niewielką ilością oleju przygotowujemy mieszankę chińską, aż do momentu gdy jarzyny będą miękkie. Następnie dorzucamy zrobione wcześniej pieczarki z piersią kurczaka (przełożyć to tak, żeby nie było oleju!) i zostawiamy na maleńkim ogniu.
Oczywiście cały czas smażymy naleśniki.
Po skończonej "robocie" przygotowany farsz nakładamy na naleśniki, zawijamy je, polewamy sosem czosnkowym i wcinamy, aż się uszy trzęsą =D
P.S. Można, przed polaniem naleśników sosem, oprószyć je żółtym serem, a jeśli lubicie ser lekko roztopiony można tak przygotowanego chińszczyźniaka wrzucić na chwilkę do piekarnika.
P.S.1 Można również również zrobiony sos połączyć z warzywami zanim zawinie się naleźnika.
Smacznego!
Witam:)
To nie obiad ale prosta sałatka, którą dzis robiłam:
4-5 ugotowanych, poszatkowanych jaj,
2 torebki ugotowanego ryżu
puszka kukurydzy
starty ser żółty
majonez
przyprawy....nic wymyslnego ale życze smacznego gdyby któraś skorzystała:)
Polecam kolejny wypróbowany przepis na:
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Składniki:
główka białej kapusty
FARSZ:
- 200g pieczarek
- 2 łyzki oleju
- 200 g kaszy gryczanej
- 3 łyzki masła
- 2 jajka
- majeranek
SOS:
- szklanka bulionu grzybowego
- 2 duże pieczarki
- 2-3 dkg mąki
- 1/2 szklanki śmietany
Etapy przygotowania
Z kapusty wykroić głąb, włożyć ją do wrzątku. Stopniowo zdejmować mięknące liście. Pieczarki posiekać i podsmażyc na oleju. Kaszę ugotować na sypko z łyzką masła. Dodać pieczarki, jajka, (ewentualnie masło) i doprawić. Farsz zawijać w liście kapusty ( odciać z nich zgrubiałe nerwy).
Na dnie rondla ułożyć mniejsze liście na nich gołąbki. Zalać bulionem i posypać pokrojonymi w paski pieczarkami. Dusić około 40 minut. Gołąbki wyjąć. Powstały sos wymieszać z mąką i śmietaną, doprawić do smaku.
Smacznego!
U mnie dzisiaj papryka nadziewana :)
http://kotlet.tv/papryka-faszerowana-miesem
U mnie zupa pomidorowa mogłaby być codziennie bo mąż i syn jedliby ją o każdej porze. Mąż woli z ryżem i na gęsto, a mi szczerze powiedziawszy znudziła się okropnie. Poszukałam więc przepisu na pomidorową w innej wersji. Szczerze polecam, dla mnie przepyszna (być może z powodu znudzenia poprzednią) ;)
Zupa pomidorowa po litewsku
Składniki:
-Mięsko na zupę - ja wybrałam udko kurczaka,
-2 średnie cebule,
-2 czerwone papryki,
-3 marchewki,
-2 pietruszki,
-1 mały seler,
-1 puszka pomidorów (krojonych w kostkę),
-2 świeże pomidory,
-2 puszki fasoli czerwonej (ja daję 1 puszkę fasoli w pomidorach, ale nie musi być),
-natka pietruszki,
-koperek,
-słoiczek koncentratu pomidorowego,
-pół kubeczka kwaśnej śmietany,
-sól,
-pieprz,
-ostra papryka,
-mała płaska łyżeczka cukru,
-sos sojowy
-3 liście laurowe,
-ziele angielskie
Etapy przygotowania
Zrób wywar na kurczaku.
Od tego czasu gotowanie trwa ok godz. Do garnka z wywarem mięsnym dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól, cebule przekrojone na ćwiartki, paprykę pociętą w paski.Gotować aż zmiękną warzywa.
Marchewki, seler, pietruszkę i pomidory obrane ze skórki zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i dodać do zupy. Dodawać kolejno pomidory, fasolę i posiekaną zieleninę gotować krótko, tak aby fasola się nie rozgotowała. Wyjąć kurczaka, obrać mięsko i dodać rozdrobnione do zupy. Dodać słoiczek koncentratu pomidorowego i zaprawić śmietaną. Na koniec dodać solidną ilość pieprzu, ostrej papryki, sos sojowy, soli jeżeli jest za mało i płaską łyżeczkę cukru. Ja dodaję też 3łyżki stołowe sosu pieprzowego TaoTao i 3 łyżki stołowe sosu Satay TaoTao (z orzeszków ziemnych).
Zupka gotowa, wystarczy ugotować makaron - najlepiej świderki - i podawać na talerzu zupą, pod żadnym pozorem nie wrzucać makaronu do garnka! Ja dodaję niewielką ilość makaronu, gdyż zupa byłaby zbyt gęsta.
smacznego...
dziewczyny potrzebuję sprawdzonego przepisu na schab ze śliwkami! Taki który zawsze wychodzi i jest pyszny
czekam na wasze przepisy
wszystko bez grama soli (tylko 1 kostka rosolowa) i tylko oliwa z oliwek mieszana z miesem z tluszczu
sposób przygotowania: Mięso umyć i włożyć do zimnej marynaty na 12 godzin.Sposób przyrządzenia marynaty:Jałowiec, ziele angielskie, ziarna pieprzu, listki laurowe oraz kostkę gotować pod przykryciem przez 10 minut. Do lekko przestudzonego wywaru dodać miód, musztardę, pokrojone na 4 ząbki czosnku, olej, łyżeczkę soli i wszystkie zioła(marynata powinna być dobrze słona).Wstawić do lodówki pod przykryciem. Umarynowany schab nakłuć na wylot z 2 stron nożem. Wypełnić ciasno śliwkami, natrzeć solą (ewentualnie utartym czosnkiem i pieprzem). Wcisnąć w siatkę do pieczenia mięs, zapakować w rękaw. Piec w temp. 190 stopni do 45 minut.polecam jako wędlinę na kanapki. SMACZNEGO!!!!!