Upiec ciasto czekoladowe:
9 jaj
2 szkl. cukru kryształu
2 szkl. mąki zwykłej
4 łyżki kakao
9-10 łyżek wody
1 proszek do pieczenia 16 g
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Żółtka utrzeć z 1,5 szkl. cukru, na koniec dodać wodę. Potem dodawać po łyżce przesianych i wymieszanych pozostałych składników (mąki, proszek do pieczenia, kakao). Ubić na sztywno pianę z białek i pozostałego cukru, dodać do ciasta. Ja wszystko mieszam mikserem, z tym, że po dodaniu piany najmniejsze możliwe obroty.
Piec w dużej blasze wyłożonej razem z brzegami papierem do pieczenia ok. 45-55 min. w temp. 160-170 C.
Placek wychodzi duży i czekoladowy. Można go pokroić na 3 części i do tego ubić bitą śmietanę (0.75 ml śmietany 30% ubić lekko z cukrem waniliowym, dodać 5 śmietan-fixów Dr. Oetcera wymieszanych z 5 łyżkami cukru pudru). Po polaniu polewą będzie pycha wuzetka.
Można też przekroić plaka na 2 części i zrobić następujące masy:
ugotować na 0,5 l. mleka jeden budyń bananowy. Dokładnie wystudzić. Podczas studzenia utrzeć na puszystą masę 2 margaryny Kasie, dodawać stopniowo szybko miksując schłodzony budyń. Masę podzielić na dwie części. Z jedną zmiksować 3 łyżki Nutelli, z drugą 200 g. chałwy waniliowej. Na ciasto wyłożyć 3/4 masy chałwowej, ułożyć małe bezy (kupione w sklepie :)), potem całą masę czekoladową, przykryć drugą połową ciasta, potrzeć resztą masy, posypać kakao.