Moze juz cos bylo na ten temat ale nie chce mi sie szukac kobitki ;)
Mam pytanie odnosnie chrzcin . Wyprawiamy je w domku i zastanawiam sie co przygotowac do zjedzenia dla gosci . Chcialabym czym zaskoczyc osoby ktore beda i wymyslec cos innego niz zwykly obiad i ciasta .:)
Dziekuje za odpowiedzi .;***
Odpowiedzi
no nie atrakcyjne chrzciny czy extra potrawy . Chrzciny sa malego najwazniejsze zeby byl ochrzczony , ale chcialabym przyzadzic cos "innego " od standardowego obiadku :)
Myslalam nad kanapeczkami udekorowanymi roznymi warzywkami , no ale samych kanapek nie postawie na stol :D przydaloby sie cos jeszcze , ale zupelnie nie mam pomyslu na nic :)

chodzi ci o tak zwany zimny bufet :)
polecam kanapki dekoracyjne jestem jak najbardziej za :) mozesz tez zrobic koreczki na chlebie ne zoltym serze ( przy tych dwoch przystawkach mozna zaszalec - kombinacja dowolna ) do tego polecam tatar z lososia wedzonego, na sama mysl o tym cieknie mi slinka :) a wiec jesli jestes nim zainteresowana to juz ci mowie jak sie go robi :)
oczywiscie losos wedzony - mielimy przez maszynke, nastepnie bardzo drobno siekamy cebulke, do tego oliwa najlepiej z oliwek, pieprz, kwasek lub ocet troszke cukru :) wszystko razem dokladnie wymieszac! Na jedna porcje kladz na talerzyku jedna owalna nie wielka kulke, udekoruj koperkiem ( galazka ) i plasterek cytryny :) najwazniejsze pieczywko do tego grzanki z czosnkiem, mozesz zrobic sama - bagietka posmarowana maselkiem czosnkowym lub poprostu mozesz juz kupic gotowe :) Tatar z lososia jest rewelacyjny jeszcze sie nie zdazylo zebym zrobila i zeby komus nie smakowal, a i nie zapomnij go schlodzic przed podaniem :)
Jesli chciala bys jeszcze cos na cieplo to powiedz postaram sie cos wymyslec :)
mmm... jak to czytam to na sama mysl cieknie slinka heheh :D
gdybys miala czas z mila checia poczytam jakies potrawy ci sie na cieplo podaje ;)

hmm... to ja sobie pójdę do kuchni, zamieszkam w lodówce na chwil parę... akurat łososia mam :D
moja mama robi coś na ciepło, co jest oooobłędnie dobre... duże muszle z makaronu, nadziewane i zapiekane z trzema rodzajami sera, z dodatkiem albo mięsa mielonego, albo jakiegoś warzywa zielonego (brokuł albo szpinak), albo pieczarek.

Jesli ktos lubi rybke to tez polecam znowu lososia ale tym razem swiezego. Lososia za nim zaczniesz przyzadzac musisz oczyscic tzn wyjac z niego osci nie jest to trudne bo losos ma bardzo duze i grube osci :) (najlepiej sprawdzic czy nic w nim nie zostalo jak nacisniesz mocno palcem i przejedziesz nim tak zwanie pod wlos)
:):D nastepnie przyprawiasz lososia mieta ( z mieta delikatnie ) czosnkiem i kolorowym pieprzem i pieczesz na grilu ( gril moze byc domowy elektryczny lub taki na wegiel sezonowy ) do tego podaje sie marchweczke najlepiej mi smakuje ugotowana na parze ( marchewke kroimi w drobne slupki ) na koniec polewamy wszystko sosem czosnkowym dosc duzo tego sosu i na rybke i na marcheweczke :) do dekoracji oczywiscie cytrynka lisc miety :) sos czosnkowy Ja robie ze smietany majonezu i wody oczywiscie przyprawy plus duzo czosnku :)
Czesto tez robie znane wszystkim krokiety z pieczarkami i serem zoltym mniam mniam bardzo je lubie :)
Bardzo dobre tez sa kurki ( grzybki ) w sosie smietanowym ze zrazami np. wolowymi czy wieprzowymi plus ziemniaczki :)
Ja z zawodu jak i zamilowania jestem kucharzem po szkole, technologiem zywienia tez po szkole i somelierem tez po szkole :) Somelier to moja duma moge sie naprawde tym pochwalic, jesli ktos nie wie somelier to tzw znawca win - nie mylic z kiperem to dwie calkiem inne osoby, somelier zna sie na winach wie jakie wino do czego podac z czego jest zrobione z jakich gron jak lezakowalo z jakiej grupy pochodzi etc etc etc mozna wymieniac i wymieniac :):):) Naprawde jestem dumna z tego tytulu bo nie latwo bylo go zdobyc :)
Ale co do gotowania ciezko mi np. podac sklad na dana potrawe wszystko robie - gotuje z glowy i na tzw oko :)
Asiu wierze ze sama cos extra wymyslisz Ja ci polecam ten tatar z lososia jest to cos pysznego :) :) :) pozdrawiam serdecznie :)
oj te muszle tez musza byc pyszne zwlaszcza ze jest tam ser a Ja go uwielbiam
Kurcze ale mi sie chce jesc chyba tez skocze do kuchni bo za nie dlugo nie zjem juz nic :)