rety, Asia, to jak małe wesele :) ale pewnie rzadko macie okazję się wszyscy spotkać, więc jak już okazja jest, to w odpowiedniej oprawie :)
obiecany przepis. uprzedzam składniki są na oko.
MAKARON CONCHIGLIE (muszle)
SKŁADNIKI na nadzienie z trzema rodzajami sera
- duże muszle makaronowe
- 3 opakowania sera ricotta (500 dkg)
- dwie pełne garście sera startego na tarce
- garść sera startego parmezan
- zielony koperek posiekany (pęczek)
- 1 surowe jajo
- sol, pieprz
- sos pomidorowy, taki jak do spaghetti, może być gotowy, np KNORRA 1,5 słoika
- potem ser do posypania na wierzch
SKŁADNIKI na nadzienie z mięsem
- duże muszle makaronowe
- mięso mielone wieprzowe, albo wołowe lub drobiowe, co kto lubi (obsmażamy na patelni)
- pieczarki (ścieramy na grubych oczkach, podsmażamy)
- surowe jajko (dodajemy do wystudzonego mięsa zmieszanego z pieczarkami)
- przyprawy (sól, pieprz, papryka, może być trochę majeranku, jak kto lubi)
- sos pomidorowy
- potem ser do posypania na wierzch
SKŁADNIKI na nadzienie ze szpinakiem
- duże muszle makaronowe
- czosnek (wycisnąć)
- cebula (drobno pokroić, podsmażyć)
- jajko surowe
- ser feta
- pieprz, sól
- szpinak mrożony (poddusić z wyciśniętym czosnkiem, potem dodać fetę, przyprawy, cebulę, i jajko)
- potem ser do posypania na wierzch
Można zrobić z sosem pomidorowym, ale zdecydowanie lepszy jest do tego sos beszamelowy:
- masło 2 łyżki
- mąka 2 łyżki
- mleko
(Do rozpuszczonego masła wsyp mąkę cały czas mieszając, powoli dolewaj mleka (w sumie ok. 1 szklanki), ciągle mieszaj. Unikaj zglucenia.
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Ugotować muszle makaronowe (ok 20) według przepisu, na półtwardo i ostudzić.
Połączyć składniki z wyjątkiem sosu pomidorowego
W brytfance lub na takiej głębszej blaszce polać dno sosem pomidorowym (ok 5 łyżek). Do każdej muszelki delikatnie nakładamy nadzienie, a następnie układamy je na blasze. Po wyłożeniu wszystkich muszli polewamy pozostałym sosem pomidorowym, posypujemy żółtym serem, który odłożyłyśmy wcześniej i przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika na ok. 30 min 180 stopni C aż wszystko będzie bąblować.
smacznego :)