Chrzciny asiunia122 |
2009-10-20 21:35
|
vote-up

Dobre pytanie

Słabe pytanie

Szczegóły
vote-down

Moze juz cos bylo na ten temat ale nie chce mi sie szukac kobitki ;)
Mam pytanie odnosnie chrzcin . Wyprawiamy je w domku i zastanawiam sie co przygotowac do zjedzenia dla gosci . Chcialabym czym zaskoczyc osoby ktore beda i wymyslec cos innego niz zwykly obiad i ciasta .:)
Dziekuje za odpowiedzi .;***

TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!

44

Odpowiedzi

(2009-10-22 18:28:00) cytuj

rety, Asia, to jak małe wesele :) ale pewnie rzadko macie okazję się wszyscy spotkać, więc jak już okazja jest, to w odpowiedniej oprawie :)

 

obiecany przepis. uprzedzam składniki są na oko.

 

MAKARON CONCHIGLIE (muszle)



SKŁADNIKI na nadzienie z trzema rodzajami sera

- duże muszle makaronowe

- 3 opakowania sera ricotta (500 dkg)

- dwie pełne garście sera startego na tarce

- garść sera startego parmezan

- zielony koperek posiekany (pęczek)

- 1 surowe jajo

- sol, pieprz

- sos pomidorowy, taki jak do spaghetti, może być gotowy, np KNORRA 1,5 słoika

- potem ser do posypania na wierzch


SKŁADNIKI na nadzienie z mięsem

- duże muszle makaronowe

- mięso mielone wieprzowe, albo wołowe lub drobiowe, co kto lubi (obsmażamy na patelni)

- pieczarki (ścieramy na grubych oczkach, podsmażamy)

- surowe jajko (dodajemy do wystudzonego mięsa zmieszanego z pieczarkami)

- przyprawy (sól, pieprz, papryka, może być trochę majeranku, jak kto lubi)

- sos pomidorowy

- potem ser do posypania na wierzch


SKŁADNIKI na nadzienie ze szpinakiem

- duże muszle makaronowe

- czosnek (wycisnąć)

- cebula (drobno pokroić, podsmażyć)

- jajko surowe

- ser feta

- pieprz, sól

- szpinak mrożony (poddusić z wyciśniętym czosnkiem, potem dodać fetę, przyprawy, cebulę, i jajko)

- potem ser do posypania na wierzch

Można zrobić z sosem pomidorowym, ale zdecydowanie lepszy jest do tego sos beszamelowy:

- masło 2 łyżki

- mąka 2 łyżki

- mleko

(Do rozpuszczonego masła wsyp mąkę cały czas mieszając, powoli dolewaj mleka (w sumie ok. 1 szklanki), ciągle mieszaj. Unikaj zglucenia.




SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Ugotować muszle makaronowe (ok 20) według przepisu, na półtwardo i ostudzić.
Połączyć składniki z wyjątkiem sosu pomidorowego

W brytfance lub na takiej głębszej blaszce polać dno sosem pomidorowym (ok 5 łyżek). Do każdej muszelki delikatnie nakładamy nadzienie, a następnie układamy je na blasze. Po wyłożeniu wszystkich muszli polewamy pozostałym sosem pomidorowym, posypujemy żółtym serem, który odłożyłyśmy wcześniej i przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika na ok. 30 min 180 stopni C aż wszystko będzie bąblować.

 

smacznego :)

(2009-10-22 19:16:40) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
asiunia122

ahh .. Emka dziekuje bardzo az juz zglodnialam heheh ;)

Super przepis i napewno pysznie smakuje 

dziekuje ;**

(2009-10-22 20:08:48) cytuj

niech na zdrowie wyjdzie ;)

przepis się sprawdza na imprezy, bo można wszystko wcześniej przygotować i nie trzeba przy tym stać w kuchni :)

(2009-10-22 22:37:26) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
barwanka1
Również skożystam  z przepisu ,TYLKO Z TĄ MOJĄ DIETĄ COŚ MI NIE WYCHODZI...

Podobne pytania