OBIADY
KRUPNIK I POTRAWKA Z KURCZAKA (830 kcal)
Wywar warzywny z ugotowanymi i pokrojonymi warzywami
Kasza jeczmienna - 1,5 lyzki, ziemniak-1 sredni, oliwa lub olej - 1/2 lyzeczki, natka pietruszki
Potrawka z kurczaka
Mieso z kurczaka bez skory - 150 g , marchew 1/2 sredniej, pietruszka-1/2 srednije, oliwa lub olej - 2 lyzeczki, maka pszenna - 1 lyzeczka, ryz ugotowany na sypko - 150g (ok.1/3 woreczka)
Surowka z cykorii i jablek
Cykoria - 4-5 lisci, jablko - 1/4 duzego, olej lub oliwa -1 lyzeczka, cukier, sok z cytryny do smaku, fasola szparagowa-6 lyzek, maslo-1 lyzeczka, bulka tarta, sok marhwiowo -jablkowy - 1 szklanka
Przygotowacwywar warzywny( moze byc warzywno-miesny z miesa kurczaka przeznaczonego na potrawke).Zagotowav w nim kasze, dodac ugotowane i pokrojone ziemniaki, natke pietruszki.Mieso kurczaka ugotowac z warzywami w niewielkiej ilosci wody, dodac make rozprowadzona w malej ilosci zimnej wody i tluszcz.Dodac swieze przyprawy (bazylie, miete, oregano, koperek).Ugotowana fasolke szparagowa podawacz rozpuszczona mala iloscia masla zrumienionego lekko bulkatarta.Jablko i cykorie pokroic, polaczyc z olejem, szczypta cukru i paroma kroplami soku z cytryny, mieta czy bazylia.
ZUPA JARZYNOWA I DUSZONA CIELECINA (845 kcal)
Wywar warzywny z ugotowanymi i pokrojonymi warzywami
Fasola szparagowa-5 lyzek, ziemniaki-1 maly, oliwa lub olej-1/2 lyzeczki, natka pietruszki
Pieczen cieleca duszona
Cielecina, lopatka- 150 g, oliwa lub olej - 1 lyzka, maka pszenna-1/2 lyzeczki, marchew - 1/4 sredniej, kasza gryczana na sypko - 180 g (10 lyzek)
Surowka z marchwii i jablek
Marchew - 1/2 sredniej, jablko-1/2 srdniego, cukier, sok z cytryny - do smaku, groszek zielony z maslem-5 lyzek, maslo-1/2 lyzeczki, bulka tarta, sok z zczarnej porzeczki -1 szklanka
Przygotowacwywar warzywny.Zagotowac w nim pokrojone ziemniaki, dodac ugotowana i pokrojona fasolke szparagowa i natke pietruszki. Cielecine udusic w malej ilosci wody i tluszczu lub upiec w folii aluminiowej w piekarniku. dodac pokrojona w cienkie plasterki marchewke( jezeli mieso pieczemyw piekarniku marchewke dusimy osobno) i make rozprowadzona w niewielkiej ilosci zimnej wody. Wrzucic swieze przyprawy (bazylie, miete, oregano, koperek). Ugotowac zielony groszek, podawac z rozpuszczona mala iloscia masla i zrumieniona lekko bulka tarta.Jablko i marchewke pokroic, polaczyc z olejem, szczypta cukru i paroma kroplami soku z cytryny, mieta czy bazylia.Do obiadu wypic sok z czarnej porzeczki.
ZUPA KREM Z GROSZKU I RISOTTO MIESNO-WARZYWNE (844 kcal)
Zupa z zielonego groszku
Wywar warzywny, groszek zielony - 10 lyzek, bulka pszenna-1 kromka, oliwa lub olej-1 lyzeczka
Risotto z miesem i warzywami
Mieso z indyka - 150g, ryz - 6 lyzek, marchew-1/2 srednije, pietruszka, korzen-1.3 srednije, jogurt naturalny balkanski-3 lyzki, oliwa lub olej -1 lyzeczka
Kabaczek z pomidorami
Kabaczek- 1/2 malego, oliwa lub olej-1 lyzeczka
Surowka z pomidorow
Pomidor-1/2 sredniego, oliwa z oliwek-1/2 lyzeczki, sok marchwiowo-jablkowy- 1 szklanka
Przygotowac wywarwarzywny.Zagotowac w nim zielony groszek, zmiksowac.Podawac z grzankami ( lub groszkiem ptysiowym).Mieso z indyka pokroic, udusic w malej ilosci wodu i tluszczu.Dodac pokrojona w cienkie slupki marchewke, nastepnie ugotowany ryz i jogurt rozprowadzony z niewielka iloscia ostudzonego sosu z miesa. Wrzucic swieze przyprawy(bazylie, miete, oregano, koperek).Ugotowac pokrojony w duza kostke i pozbawiony pestek kabaczek.Podawac z mala iloscia oliwy lub oleju. Pomidory pokroic i skropic oliwa. Do oboidu wypic sok marchwiowo-jablkowy.
ZUPA CYTRYNOWA I GRILOWANA PIERS Z KURCZAKA (
Zupa cytrynowa z ryzem
Wywarwarzywny z ugotowanymi i pokrojonymi warzywami, ryz - 3 lyzki, marchew-1/2 srednije, pietruszka -1/4 sredniej, sok z cytryny- 1 lyzeczka, oliwa lub olej - 1, 5 lyzeczki, maka pszenna -1 lyzeczka, cukier do smaku
Piers z kurczaka 120g
Ziemniaki puree
Ziemniaki-3 male, maslo-1/2 lyzeczki, mleko 2% tluszczu - 1 lyzka, natka pietruszki lub koperek
Marchewka z groszkiem
Marchewka-1/2 sredniej, groszek zielony - 2 lyzki, oliwa lub olej-1 lyzka, maka pszenna -1/2 lyzeczki, cukier - 1/2 lyzeczki
Salatka grecka
Pomidor - 1 sredni, salata - 4 liscie, kielki soi- 1 lyzka, oliwki zielone marynowane - 5 sztuk, oliwa lub olej-1 lyzeczka
Napoj mleczno -owocowy
Jogurt naturalny - 1/2 szklanki, sok porzeczkowy-1/2 szklanki
Przygotowac wywar warzywny.Dodac ugotowany z niewielka iloscia tluszczu ryz, sok z cytryny, cukier do smaku i rozprowadzona w malej ilosci zimnej wody make.Piers z kurczaka grillowac na tacce lub upiec w folii aluminiowej lub w rekawie w piekarniku. Do ugotowanych ziemniakow dodac maslo i mlekoi rozdrobnic na gladka mase. Podawac z natka pietruszki lub koperkiem. Marchewke ugotowac z groszkiem w malej ilosci wodyz niewielka iloscia tluszczu. w ostudzonej niewielkiej ilosci wywaru rozprowadzic make i dodac do warzyw. Pokroic w kostke pomidora, polaczyc z porwanymi na mniejsze czesci liscmi salaty, pokrojonymi na plasterki oliwkami i pokrojonymi drobno kielkami soi. Skropic oliwa lub olejem i paroma kroplami soku z cytryny. Do obiadu wypic wymieszany z jogurte sok porzeczkowy