Odpowiedzi
Kapustę kiszoną opłukuję, gotuję z grzybami suszonymi namoczonymi, liściem laurowym, zielem angielskim owocem jałowca i pieprzem w ziarenkach.
Surową kapustę kroje i gotuję, solę gotującą się.
Mięso typu łopatka, szynka i pierś z kurczaka kroję i gotuję z zielem angielskim i liściem laurowym, jeśli na bogato to gotuję tez boczek.
Cebulę podsmażam na smalcu, potem kiełbasę. Podsmażam też pieczarki.
Kiedy wszystko jest miękkie łączę ze sobą w wielkim oczywista garze. Kapustę kiszoną najpierw bez wody ( ale wodę zostawiam żeby potem ewentualnie sobie dolać do smaku), potem kapustę normalną, cebulkę pieczarki, kiełbaskę, mięsiwo wyciągam z wody i dodaję do gara, mieszam wszystko i potem dolewam sobie trochę wywaru spod mięsa, trochę wody spod kapusty, dodaję powidła śliwkowe lub namoczone pokrojone śliwki suszone, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Gotuję to przez chwilę.
Lubię ten bigos bo nie jest zbyt tłustawy a naprawdę smaczny.