Dziś wypróbowałam przepis na placuszki z cukinii. Jak dla mnie REWELACJA, synek też się zajadał, są o wiele lepsze od ziemniaczanych, bardziej delikatne.
50 dag cukinii (lub po 25 dag cukinii i surowych startych ziemniaków)
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki posiekanej natki
2 łyżki posiekanej świeżej mięty
2 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz
ostra papryka
olej
Placuszki z cukinii - sposób przygotowania
Cukinie obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Odciśnij nadmiar wody. Jeśli przyrządzasz ciasto z ziemniakami, odciśnij także ziemniaki. Cukinię i ziemniaki przełóż do miski, wbij jajka, dodaj przesianą mąkę, posiekaną natkę, miętę i koperek. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Ciasto dokładnie wymieszaj (najlepiej mikserem na niskich obrotach). Na patelni mocno rozgrzej olej, formuj placuszki (każdy z jednej łyżki masy), smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placuszki osączaj z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Ja nie dodaam mięty bo zapomniałam kupić, ale smak bez niej jest super ,więc może wcale nie jest potrzebna.