Odpowiedzi
Jak by tak poczytać to napewno chipsy,fast-foody,ogólnie odpada słono i tłusto,ale ja kieruje sie tym jak sie po danej potrawie czuje:)))Rozsądek to podstawa:)
No co racja to racja :) Dzięki za odpowiedź ;)
surowego miesa i orzechow - tak mi lekarz powiedzial.
orzechów? Ojej, to szkoda bo ja bardzo lubię orzeszki ziemne. :(
Nie jedz:
* Surowego lub niedogotowanego mięsa – może on być źródłem zakażenia toksoplazmozą.
* Serów pleśniowych miękkich typu camembert lub feta – spotyka się w nich bakterie z rodzaju listeria.
* Surowych owoców morza i ryb (sushi, ostrygi) – bywają zakażone groźnymi bakteriami lub pasożytami.
* Surowych jaj, niepasteryzowanego mleka – bywają zakażone salmonellą.
* Dużych ilości wątroby – zawiera witaminę A, której nadmiar może być szkodliwy dla rozwijającego się organizmu dziecka.
* Owoców i warzyw z uszkodzona skórką, produktów nieświeżych oraz takich, na których można dostrzec pleśń. Produkty takie mogą zawierać szkodliwe substancje.
(mam taką listę w ulotkach które dostałam ze szpitala)
Lista rzeczy niewskazanych w ciąży.
Nie jedz:
* Surowego lub niedogotowanego mięsa – może on być źródłem zakażenia toksoplazmozą.
* Serów pleśniowych miękkich typu camembert lub feta – spotyka się w nich bakterie z rodzaju listeria.
* Surowych owoców morza i ryb (sushi, ostrygi) – bywają zakażone groźnymi bakteriami lub pasożytami.
* Surowych jaj, niepasteryzowanego mleka – bywają zakażone salmonellą.
* Dużych ilości wątroby – zawiera witaminę A, której nadmiar może być szkodliwy dla rozwijającego się organizmu dziecka.
* Owoców i warzyw z uszkodzona skórką, produktów nieświeżych oraz takich, na których można dostrzec pleśń. Produkty takie mogą zawierać szkodliwe substancje.
(mam taką listę w ulotkach które dostałam ze szpitala)
j.w ja jadłam wszystko prócz tych rzeczy.
Nie jedz:
* Surowego lub niedogotowanego mięsa – może on być źródłem zakażenia toksoplazmozą.
* Serów pleśniowych miękkich typu camembert lub feta – spotyka się w nich bakterie z rodzaju listeria.
* Surowych owoców morza i ryb (sushi, ostrygi) – bywają zakażone groźnymi bakteriami lub pasożytami.
* Surowych jaj, niepasteryzowanego mleka – bywają zakażone salmonellą.
* Dużych ilości wątroby – zawiera witaminę A, której nadmiar może być szkodliwy dla rozwijającego się organizmu dziecka.
* Owoców i warzyw z uszkodzona skórką, produktów nieświeżych oraz takich, na których można dostrzec pleśń. Produkty takie mogą zawierać szkodliwe substancje.
(mam taką listę w ulotkach które dostałam ze szpitala)