To tak: potrzebna pierś z kurczaka, ilość w zależności od chętnych:) przyprawa curry - średnio ostra,łyżeczka kurkumy, sól, pieprz, ząbek czosnku, 1-2 cebule,może być papryka pokrojona w kostkę, albo mala papryczka chili jak ktos lubi na ostro (ja lubię) ryż, mąka kukurydziana do zagęszczenia sosu.
Przygotowanie: pierś pokrojoną w średnia kostkę wymieszać z przyprawami, pokrojoną w półksiężyce cebulą, papryką i dodac troszke oleju/ oliwy, żeby lepiej mięso nasiąknęło, i nie musisz później dodawać do smażenia.
Odstawić do lodówki na tyle ile masz czasu, możesz nawwet na 10 minut jak Ci się spieszy:)
W międzyczasie ugotować ryz w osolonej wodzi, odcedzić.
Kurczaka z przyprawami wrzucić na patelnie, podsmażyć mieszając, żeby cebula sie nie spiekła, musi byc taka biała, zalać wodą i dusić pod przykryciem na malym ogniu około 20 minut. Zagęścić wodą z mąką.
Ja ryż jeszcze po ugotowaniu podsmażam (fried rice) Wrzucam na patelnię na odrobinę rozgrzanego masełka, dodaję sosu sojowego do smaku, podsmażam mieszając drewnianą lopatką. Na koniec do tego dodaję jajko cały czas mieszając, do ścięcia.
Tak przygotowany ryż serwuję z kurczakiem w soosie curry.
Wydaje się dużo roboty, ale jak np, rano ugotujesz sobie ryż, to możesz go później odgrzać (albo odsmażyć), tak samo z mięsem, możesz zamarynować wcześniej i wstawic do lodówki, a później na patelnię.