no ten makaron z tunczykiem faktycznie niezle brzmi,czekam na przepis jesli bedzie smakowac :)
Juto majä przyjsc znajomi na obiad wiec poszukalam w necie jakiegos przepisu,a ze ja raczej wole wypröbowac zeby jakiegos siana nie podac,wiec zrobilam dzisiaj malenkä ilosc,i powiem ze mi smakowalo. Dla zainteresowanych przepis:
~ 1/2 miesa mielonego
~2-3 jajka ugotowane na twardo
~1 cebula
~1 peczek natki pietruszki (ja robilam z suszonä i suszonym koperkiem)
~warzywko pieprz majeranek
~przyprawa do mielonego
~2-3 lyzki smietany 18%
~2 lazyki mäki
~30-40 dag pieczarek lub mrozonych kurek (ja robilam z pieczarkami )
~söl
~1 jajko
~2-3 lyzki bulki tartej
~2 lazki masla
1) do mielonego dodac drobno posiekanä natke pietruszki, 15 dag drobno posiekanych pieczarek wczesniej podsmazonych na maselku, przyprawic odrobinä warzywka majerankiem pieprzem szczyptä soli, wymieszac i dodac bulke tartä i jajko.
2) z mielonego uformowac placek w dloni i w to polorzyc ugotowane jajko na twardo zakrc jajko pozostalym mielonym (ma powstac cos w rodzaju koltela)
3) tak uformowane kotlety wzijamy w folli aluminiowej ale nie koniecznie. (ja robilam bez foli)
4) ulozyc przygotowane kotlety na blaszke i piec 35-40 min (ja pieklam ciut dluzej-niecalä godzinke)
5)sos pieczarkowy:
6) obrane i pokrojone pieczarki lub kurki dusimy z cebulka na maselku z odrobinä soli i pieprzu (ok 15 min) dodac odrobinke wody tak aby zakryly pieczarki gotowac ok 5 min dodac smietane dalej dusic, na koniec dodac 2 lyzki mäki (ja mäke rozrobilam w kubku z wodä zeby nie bylo grudek)
7) gotowe mieso kroic w plastry o grubosci 1-2 cm (w przekroju ukaze sie cos w rodzau jaskölczego gniazda)
8)mozna podawac na cieplo z sosem pieczarkowym lub z kurek
9) ale mozna tez je jesc jako danie na zimno (ale jak by ktörajs z W§as chciala je jesc na zimno na jakäs impreze to ja bym do kotletöw dala wiecej pieczarek bo prawie ich nie czuc)
Wydaje sie ze duzo roboty,ale wcale tak nie jest