Krokiety z mięsem
ok. 500 g ugotowanych udek lub piersi drobiowych
1 cebula
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1,3 szklanki wody (czyli ciut więcej niż szklanka)
1 jajko
3 łyżki oleju
olej do podsmażania
2 łyżki masła
sól i pieprz
plus:
bułka tarta i jajko na ewentualną panierkę
Krok 1.
Do miski wrzucam składniki na ciasto naleśnikowe, czyli 2 szklanki mąki, mleko, wodę, 3 łyżki oleju, jajo i mieszam mikserem aż nie będzie grudek.
(ja robie nalesniki z przepisu jak podalam wyzej)
Krok 2.
Na patelnię (ja nie natłuszczam patelni, ale jeśli macie starszą to delikatnie przed pierwszym możecie posmarować olejem, ale delikatnie) wlewam porcję ciasta (około 1 łyżka wazowa) i smażę z obydwu stron.
Krok 3.
Ugotowanego kurczaka siekam drobno
Krok 4.
Cebulę siekam drobno i podsmażam na maśle.
Krok 5.
Dodaję kurczaka na patelnię, doprawiam sola i pieprzem. Chwilkę trzymam na ogniu.
Krok 6.
Nakładam farsz na naleśniki i zawijam. Najpierw boczki do środka składam a potem roluję.
Krok 7.
Podsmażam na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, aż będą złociste. Smacznego.
Można też panierować każdy w jajku i tartej bułce i dopiero podsmażyć, będą bardziej chrupiące, ale też troszkę bardziej kaloryczne :)